Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Kabinet steunt noodlijdende cultuursector opnieuw: 482 miljoen vrijgemaakt

31 augustus 2020

Het kabinet heeft afgelopen vrijdag aangekondigd nog eens een flink bedrag vrij te maken voor de culturele sector in Nederland. Het zou gaan om een bedrag van 482 miljoen euro bovenop de algemene steunmaatregelen, zodat er naar verwachting ruim 700 miljoen euro beschikbaar is voor cultuur. De steun komt nog altijd als geroepen: waar verschillende sectoren weer voorzichtig op kunnen starten, blijft de cultuursector vooralsnog achter.

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © Shutterstock // Fer Gregory

door Redactie Vf

De coronacrisis raakt de culturele sector bovengemiddeld hard. Het totale bruto binnenlands product (bbp) zakte volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek met 8,5 procent in het tweede kwartaal. Ondertussen daalde de productie in de cultuur en recreatiesector met liefst 37,4 procent. Als de crisis nog langer aanhoudt, bestaat de kans dat er grote gaten vallen in de sector.

Cruciale culturele infrastructuur

Het grootste deel van het aanvullende pakket is bestemd voor het vervolgen van het eerste steunpakket, zodat deze tot 1 juli 2021 voor houvast kan blijven zorgen. Culturele instellingen met een grote rol in de landelijke infrastructuur, maar ook naar kunstenaars en creatieve professionals, kunnen rekenen op tweehonderd miljoen. Ook gaat er honderdvijftig miljoen naar de gemeenten, zodat zij lokale culturele instellingen en makers kunnen ondersteunen. Gemeenten en provincies zelf krijgen middelen tot hun beschikking om de opgelopen schade te vergoeden (68 miljoen).

‘De culturele en creatieve sector is juist in deze crisistijd onmisbaar. Een sector die het leven mooier maakt, mensen verbindt en verrast en die aan heel veel mensen werkgelegenheid en inkomen biedt,’ aldus Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. ‘Creativiteit is nodig om een uitweg te vinden uit de beperkingen die we onszelf moeten opleggen. Dat zie je ook aan de vele initiatieven die zijn ontstaan om voorstellingen, exposities en allerlei andere creatieve ideeën voor publiek mogelijk te maken op anderhalve meter. Ik heb daar grote waardering voor. Maar we zijn er helaas nog niet, daarom is deze steun ook zo belangrijk.’

Cultuur is een goed doel

De Volkskrant schreef vorige week een artikel over fondsenwerving in de cultuursector: ‘Cultuur staat onderaan de geefranglijst. Niet iedereen beschouwt cultuur als een goed doel.’ Hoe vertel je mensen dat cultuur een goed doel is?

Meer over Cultuur Museum Volkskrant Kunst Coronavirus CoVid-19 Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Theater Ingrid van Engelshoven

Gerelateerde berichten

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close