Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Ministerie van OCW werkt aanvullende steun cultuursector uit

Kort & Goed

28 mei 2020

Het kabinet doet een financiële handreiking aan de Nederlandse cultuursector om ze te helpen door de coronacrisis te komen. Het betreft een aanvullend pakket van 300 miljoen euro bovenop de algemene maatregelen.

Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Haar directeur, Madeleine van der Zwaan, ondertekende de brief.
Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Haar directeur, Madeleine van der Zwaan, ondertekende de brief. © T.W. van Urk / Shutterstock.com

door Redactie Vf

Inmiddels zijn 1.682 culturele ondernemers in aanmerking gekomen voor de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW), waarmee ze hun personeel kunnen blijven betalen. Ook kregen ruim 14.000 instellingen in de culturele en creatieve sectoren een bedrag van 4.000 euro toegekend via de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). In totaal gaat dit om een bedrag van bijna 57 miljoen. Naar schatting komen volgende maand nog eens 92.000 zelfstandig ondernemers uit de sector in aanmerking voor steun.

300 miljoen steun

Naast deze kabinetsbrede opties heeft de regering ongeveer 300 miljoen voor de cultuursector beschikbaar gesteld. Met dat geld kunnen ze de verliezen van dit jaar enigszins drukken en kunnen ze investeren in het volgende seizoen. Ook volgend subsidiejaar wordt er extra rekening gehouden met cultuur.

113 miljoen van het steunbedrag is bestemd voor instellingen die onderdeel zijn van de basisinfrastructuur van het ministerie en een beperkt aantal instellingen. Voor instellingen en festivals die meerjarige subsidie van de Rijkscultuurfondsen ontvangen wordt veertig miljoen beschikbaar gesteld, waarvan vijf miljoen voor het Filmfonds. Daarnaast gaat er vijftig miljoen naar het Nationaal Restauratiefonds, waarmee eigenaren van rijksmonumenten zoals kastelen, molens en museale monumenten worden gesteund.

Ongeveer 48,5 miljoen wordt in de gemeentelijke en provinciale cultuur gepompt. Met het geld kunnen lokale besturen musea, podia en filmtheaters extra ondersteunen. Er gaat dertig miljoen naar de Cultuur Opstart Lening, voor organisaties in de culturele en creatieve sector waarvan het verdienmodel vooral is gericht op eigen inkomsten. De lening is bedoeld voor de ontwikkeling van producties. De overige 18,5 miljoen komt in het steunfonds rechtensector, waarmee vooral makers ondersteund worden.

‘Banen behouden’

‘Dertig, en zo mogelijk honderd bezoekers voor theaters en bioscopen per 1 juli, is een eerste stap om weer op te starten, maar voor velen is dit absoluut geen verdienmodel’, aldus minister Van Engelshoven. ‘Het kabinet doet er alles aan om banen te behouden, juist ook in deze sector.’

Het kabinet is nog in gesprek met medeoverheden over aanvullende compensatie voor de cultuursector, bovenop de 300 miljoen.

 

Meer over Cultuur Museum Cultuurfonds Kunst Overheid Coronavirus CoVid-19 Film

Advertentie

Close