Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Onderzoek naar de bankrelaties van vermogensfondsen

11 oktober 2022

Alle Nederlandse filantropische organisaties hebben een bank en soms meer dan één. Eerder besteedde het Vakblad fondsenwerving aandacht aan de Eerlijke Bankwijzer (EBW) en de vraag wat duurzaam financieren en beleggen inhoudt. Banken doen zaken met het geld dat goede doelen via een rekening-courant, een depositorekening of een beleggingsportefeuille aan hen toevertrouwen. In dit vervolgartikel kijkt Martje Nooij naar de bankkeuze van 127 Nederlandse vermogensfondsen in relatie tot welke banken goed scoren in de EBW. Kort wordt ingegaan op andere ratings. 

door Martje Nooij

Eerlijke Bankwijzer en vermogensfondsen

De belangrijkste Nederlandse banken worden sinds 2009 jaarlijks langs de meetlat van de EBW gelegd, een initiatief van Amnesty, Milieudefensie, PAX, Oxfam Novib en World Animal Protection (WAP). Het initiatief ontstond o.a. naar aanleiding van een wapenschandaal bij ABN AMRO. De EBW neemt op vijftien onderwerpen het beleid van banken en de mate waarin ze dat beleid uitvoeren onder de loep. Denk daarbij aan respect voor mens, dier en milieu, klimaatverandering, belastingen, corruptie en transparantie, mijnbouw, olie en gas, en wapens. Wat bleek? Voor de grootbanken is er op vrijwel alle thema's nog veel werk aan de winkel, want ook bij hoge scores liepen beleid en uitvoering vaak ver uiteen. ING, ABN AMRO en Rabobank scoorden bijvoorbeeld op mensenrechtenbeleid vrij hoog, terwijl hun uitvoering onder de maat bleek. Alleen de Volksbank (ASN, SNS, Regiobanken) en Triodos scoorden goed op bijna alle vijftien thema’s van de EBW.

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen:

https://www.fondsenwerving.nl/vf-account-maken

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over ANBI FIN Siep Wijsenbeek Banken ING ABN AMRO Vermogensfondsen Eerlijke Bankwijzer Martje Nooij Vf 24-4 Bankkeuze Code Goed Bestuur

Martje Nooij

Gastauteur

Martje Nooij, Msc. heeft ruim dertig jaar ervaring als adviseur/bestuurder van filantropische en welzijnsorganisaties in Nederland, België en Zuid-Afrika. Ze voltooide o.a. een masteropleiding Bestuurs- en Organisatiekunde aan de Universiteit van Utrecht en de cursus Wetenschapsjournalistiek van de Stichting Cursussen Wetenschapscorrespondentie (SCW).

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close