Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

De Eerlijke Bankwijzer: over maatschappelijk verantwoord beleggen

10 mei 2022

In 2021 heeft de Europese Commissie een richtlijn aangenomen, de Corporate Sustainability Reporting Directive, die grote ondernemingen verplicht over duurzaamheid te rapporteren. Deze verplichting geldt niet voor maatschappelijke organisaties zoals filantropische organisaties, maar is wel relevant. Want dat zij naar een betere wereld streven spreekt voor zich. Zoals aandeelhouders hun bedrijven bevragen, zo zouden donateurs ook vragen kunnen stellen over de keten van leveranciers zoals banken en verzekeraars.

door Martje Nooij

Samen naar duurzame ketenimpact

Meer en meer groeit het besef dat bedrijven en organisaties ook verantwoordelijk zijn voor wat er in de keten gebeurt. In 2020 publiceerde de Sociaal Economische Raad ‘Samen naar duurzame ketenimpact’ over toekomstig beleid voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ofwel: produceren met respect voor mens en milieu. ‘Due diligence’, identificeren, voorkomen en verminderen van daadwerkelijke en negatieve impact van het eigen handelen, is daarbij een belangrijk begrip. Niet alleen van het eigen handelen, maar ook in de keten ‘wanneer werknemers en maatschappelijke organisaties (…) misstanden lokaal aan durven kaarten (…) hebben producenten in de keten voldoende prikkels en mogelijkheden om omstandigheden structureel te verbeteren en te produceren met respect voor mens en milieu.

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen:

https://www.fondsenwerving.nl/vf-account-maken

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over ING ABN AMRO Rabobank Beleggen Eerlijke Bankwijzer Martje Nooij Vf 24-2 Corporate Sustainability Reporting Directive Eerlijke Geldwijzer Handreiking Verantwoord Beleggen Triodos Volksbank

Martje Nooij

Gastauteur

Martje Nooij, Msc. heeft ruim dertig jaar ervaring als adviseur/bestuurder van filantropische en welzijnsorganisaties in Nederland, België en Zuid-Afrika. Ze voltooide o.a. een masteropleiding Bestuurs- en Organisatiekunde aan de Universiteit van Utrecht en de cursus Wetenschapsjournalistiek van de Stichting Cursussen Wetenschapscorrespondentie (SCW).

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close