Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Transparantie niet geholpen met foutieve informatie in openbaar register

Transparantie niet geholpen met foutieve informatie in openbaar register

Opinie

17 december 2019

Minister Sander Dekker schrijft in oktober dit jaar in zijn brief aan de Tweede Kamer: 'De waarde van filantropie ligt niet uitsluitend in de maatschappelijke impact van goede doelen. Filantropie geeft ruimte aan burgers om vanuit altruïstische motieven een steentje bij te dragen aan de maatschappij. Dit versterkt de banden tussen mensen en gemeenschappen en bevordert de sociale cohesie. Ook heeft de sector een signaalfunctie: geefgedrag drukt opinies uit over behoeften en noden in de samenleving en vervult daarmee een belangrijke functie in het systeem van checks and balances in onze democratie.'

aquarium-aquatic-blue-creature-137612.jpg

door Siep Wijsenbeek (gastauteur)

Een goed voorbeeld van die signaalfunctie en de versterking van checks and balances is de ondersteuning van onderzoeksjournalistiek door goededoelenfondsen. Onderzoeksjournalistiek is essentieel voor het functioneren van de open samenleving. Helaas is het echter niet meer mogelijk om de mediaconsument volledig te laten betalen voor grondig en langdurig onderzoek. Gelukkig nemen fondsen de verantwoordelijkheid op zich om de waakhondfunctie van de journalistiek te behouden.

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen:

https://www.fondsenwerving.nl/vf-account-maken

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over ANBI UBO FIN Siep Wijsenbeek Sander Dekker Vf 21-8

Siep Wijsenbeek (gastauteur)

Gastauteur

Siep Wijsenbeek is directeur van de FIN – branchevereniging van fondsen & foundations. Samen met Goede Doelen Nederland, Contactorgaan Kerk en Overheid en Nederland Filantropieland maakt de FIN deel uit van de 'Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie', het platform dat de gezamenlijke belangen van deze organisaties behartigt.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close