Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Les 1: Eerlijkheid en transparantie loont, ook als dat op korte termijn negatieve publiciteit oplevert

Onderzoek

8 september 2020

Wat doe je met het volgende nummer van Vakblad fondsenwerving wanneer de founder en jarenlange hoofdredacteur plotseling overlijdt? De 'Zeven lessen van Jaap' is onze invulling van hoe wij denken dat we het beste recht kunnen doen aan dit verlies. Uit de meeste editorials van Jaap's hand was altijd wel een les te destilleren. Dat hebben we dus gedaan: eerst met een origineel editorial waar de les uit komt, en daarna een artikel van Jaap uit het recente verleden, waarin deze les terugkomt. De andere lessen vind je via deze pagina. De poster met alle lessen kan je hier downloaden.

door Jaap Zeekant

Helaas heeft de sector af en toe te maken met een schandaal waardoor de werkwijze van een organisatie onder druk komt te staan. In 2002 waren er bij Zending over Grenzen zaken aan de gang die ‘op zijn minst bedenkelijk genoemd konden worden’. Wat doe je dan? De directie van de zendingsorganisatie besloot een revelerend interview aan de Telegraaf te geven waarin ze uitlegde wat er misgelopen was. Op het eerste gezicht liep het aanzicht van de organisatie een deuk op. Maar volgens Jaap was die aanpak de enige goede: openheid van zaken geven, in plaats van feiten achterhouden. Dergelijke publiciteit heeft op de lange termijn namelijk geen negatieve, maar positieve betekenis.

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen:

https://www.fondsenwerving.nl/vf-account-maken

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over Vf 22-4 Legacy-editie Jaap Zeekant Zeven lessen van Jaap

Jaap Zeekant

Hoofdredacteur Vakblad fondsenwerving

Jaap was eind jaren 90 oprichter van Vakblad fondsenwerving. Hij was ruim een halve eeuw actief in de non-profitsector en 45 jaar serieus bezig met fondsenwerving. Hij was nauw betrokken bij de oprichting van wat tegenwoordig Goede Doelen Nederland is. Als oprichter van Vf was Jaap ook betrokken bij de oprichting van de Vakopleidingen Fondsenwerving. Daarnaast was hij founder van de Nationale Vakdag fondsenwerving. Jaap overleed geheel onverwachts op donderdag 28 mei 2020.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close