Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Jaap Zeekant, in memoriam (Petra Hoogerwerf)

Necrologie

8 september 2020

De laatste woorden die Jaap me appte waren ‘Hou me op de hoogte ’met een duim omhoog. Dat was typisch Jaap. Optimistisch en aanmoedigend, als je ergens in geloofde.

door Petra Hoogerwerf

Jaap en ik gaan samen terug tot 1993. Tot jouw verbazing startte een piepjong meisje de eerste opleiding Fondsenwerving in Nederland. Naar eigen zeggen stuurde je een collega naar de training om te kijken ‘Of het wat was’. Dat vertelde je me jaren later.

Toen ik beter integreerde in het wereldje van de goede doelen, begreep ik dat Jaap ‘een grote jongen' was. Begonnen als fondsenwerver en later als manager bij de Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden, de Nederlandse Hartstichting en zijn geliefde Brandwondenstichting. Jaap, je bent een van de meest ervaren fondsenwervers van Nederland. Je wist veel, heel veel geld op te halen voor het goede doel. Ik leerde jou kennen en je werd een van de meest gewaardeerde docenten van de opleiding. In de opleiding zag iedereen al snel jouw kenmerkende stijl met ‘veel spullen, veel inspirerende teksten, veel praktijkkennis, veel humor, veel chaos en veel creativiteit’. Op de roemruchte Vakdagen Fondsenwerving later, had je deze schwung nog steeds. Handen schudden, zaken regelen, materialen tillen, telefoneren en tegelijkertijd presentatoren omarmen.

Jaap richtte samen met enkele collega’s het Genootschap van Fondsenwervers op en werd voorzitter. ‘Het is leuk om van elkaar te leren’. Achteraf denk ik dat je er spijt van had dat het Genootschap opging in andere instituten. De sfeer om zonder belangen met elkaar ervaringen delen, die is er nooit meer zo geweest in de sector. Elke keer was er een goede inhoudelijke bijeenkomst met borrel na afloop. Jij zorgde dat mensen elkaar leerden kennen. Maar het ging vooral om de inhoud. Misschien dat je daarom later als eindredacteur van het Vakblad Fondsenwerving zo fel uit kon halen naar de commerciële belangen van adviseurs bij de opvolgers van het Genootschap.

Met jouw passie voor het Vak, richtte je later de vakopleidingen op samen met collega’s. Later werden de Vakdag en het Vakblad jouw passie. Wat kon je genieten van de enorme samenkomsten in De Kuip. Je wist jaarlijks duizenden fondsenwervers, sprekers en leveranciers bijeen te brengen. Een enorme prestatie. En als spreker was het altijd spannend voor mij of ik ingepland werd op het laatste ogenblik. Dat jouw zoon Chris in de zaak kwam, was een enorme aanwinst, waar je erg trots op was.

Jaap, je durfde je nek uit te steken, rondom de overgang naar de euro bijvoorbeeld met de Eurocollecte. Dat je hier later in gemangeld werd, heeft je pijn gedaan: iets wat weinig mensen wisten. Ik wist dat je met de actie het beste voor had met de sector: om zoveel mogelijk gelden bijeen te brengen. Dat vertelde je me voorafgaand aan het project. De afgelopen periode maakte jij je druk over de nieuwe wet- en regelgeving voor de sector. Jaap, je kon daar oprecht boos over zijn, omdat dit de sector zou schaden qua inkomsten.

Jaap, je was gul en je liet mensen die je vertrouwde, delen in jouw succes. Toen het Vakblad in zwaar weer kwam, wist je ook wie jouw vakvrienden waren: de leveranciers die jou wél een tweede kans gaven.

We ontwikkelden altijd veel ideeën samen, waarvan er gelukkig meerdere gerealiseerd zijn zoals de podcast van het Vakblad Fondsenwerving. Je kon ervan genieten dat we álweer de eerste waren die dit ontwikkelden. En later zouden we een adviesbureau beginnen en jonge mensen opleiden voor het vak. Dat was een mooi plan en vaak spraken we daar over. Het laatste wat ik je kon voorleggen was de eerste videotraining Fondsenwerving. Die draag ik op aan jou: mijn inspirator, mentor en vriend. Want bovenal was onze vriendschap belangrijk voor mij. Ik kon je raadplegen, je daagde me uit en we plaagden elkaar. Jouw schaterlach klonk vaak in onze gesprekken. Eenmaal in jouw hart gesloten, nam je het voor vrienden op. Woedend kon je worden over onrechtvaardigheid die een ander werd aangedaan. En plotseling kon je ook zaken relativeren en adviseerde je dan ‘Ga je eigen koers, trek het je niet aan’.

Lieve Jaap, dat je niet meer hier bent, is een groot gemis. Jouw familie mist een lieve vader en echtgenoot. En de sector mist een initiator, spaakmaker en topfondsenwerver.

--

Dit 'In memoriam' verscheen in het Vakblad fondsenwerving van 8 september 2020, de Legacy editie Jaap Zeekant.

Meer over Vf 22-4 Legacy-editie Jaap Zeekant In memoriam Jaap Zeekant

Petra Hoogerwerf

Hoofdredacteur

Petra Hoogerwerf is sinds 6 september 2021 hoofdredacteur van het Vakblad fondsenwerving. Ze is pionier op het gebied van fondsenwerving in Nederland. Ze richtte de eerste opleiding op en is een veel gevraagd spreker. Tevens schreef ze de bestsellers Vonk! Fondsen werven met hoofd en hart en Échte winst, ondernemen met impact.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close