Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Hoe Gerda Havertong met Stichting Wiesje in Suriname Alzheimer op de kaart zette

4 mei 2020

Op 28 februari 2020 is het sprankelende centrum van de Stichting Woonzorg Wiesje officieel geopend op de mooiste plek in Paramaribo aan de Kanangalaan in de Cultuurtuin. Midden tussen groene bomen en planten met kwetterende, kleurrijke vogels. Het kenniscentrum en het dagcentrum voor mensen met alzheimer en andere vormen van dementie is een oase van rust, aan de rand van het drukke Paramaribo. De doelstelling is goede en warme zorg te geven aan mensen met dementie.

Uitzicht over de Cultuurtuin, min Paramaribo, aan de Kanangalaan.
Uitzicht over de Cultuurtuin, min Paramaribo, aan de Kanangalaan.

door Gea Broekema-Procházka

Gerda Havertong, oprichter en voorzitter van de stichting: ‘Die zorg is in Suriname niet anders dan in andere landen. Wanneer het je treft, waar het je treft… dementie maakt geen onderscheid. Wiesje Havertong-Nooitmeer was mijn moeder. Zij werd in haar laatste levensjaren getroffen door dementie en overleed in 1999 op 72-jarige leeftijd. Ouder worden en tegelijk geen grip meer hebben op je geheugen is angstaanjagend. Dat geheugen dat ons vele jaren trouwe dienst heeft bewezen, met zo veel vreugde, verdriet, humor en liefde. Dat zouden we tot onze dood willen koesteren. En dan laat het je in de steek. Mensen met dementie spiegelen hun eerste, angstige en wanhopige gevoelens bij hun huisgenoten, degenen die dichtbij zijn. En in het geval van mijn moeder was dat dus mijn vader. Hij heeft met verve drie jaar lang voor mijn moeder gezorgd. Totdat het niet meer ging. Mijn moeder moest naar een verzorgingshuis. Maar dat ging niet, het paste niet bij haar; hoe ze daar verzorgd werd, deed haar geen recht. Het gaat er niet om hoe oud je wordt, maar om HOE je oud wordt.’

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen:

https://www.fondsenwerving.nl/vf-account-maken

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over Alzheimer Nederland Kansfonds Gerda Havertong Innovatiefonds Mavis Leter Robert Mohamed Stichting Wiesje Suriname

Gea Broekema-Procházka

Redacteur

Gea Broekema-Procházka werkte jarenlang in de goededoelensector, onder andere als directeur-bestuurder van Alzheimer Nederland (2007-2018). Ook was ze hoofd fondsenwerving bij het VUmc en bij KWF Kankerbestrijding. Gea schrijft sinds 2019 voor Vakblad fondsenwerving.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close