Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Vf 2019: luister de zes meest inspirerende podcasts van Vakblad fondsenwerving terug

Podcast

24 december 2019

In maart lanceerden we het nieuwste medium waar het Vakblad fondsenwerving op te vinden is: de podcast! Samen met Petra Hoogerwerf (Veleda) gingen we in 2019 langs bij evenementen in de filantropische sector en doken we de diepte in met inspirerende mensen die aan een maatschappelijke droom werken, of deze gerealiseerd hebben.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Dana Dijkgraaf

door Marijn Thijs

Het resultaat is een collectie gesprekken over fondsen werven met en zonder handleiding, omgaan met tegenslag, trends in de sector, de weg naar succes, succesvol relatiebeheer, nalatenschappen, de rol van de filantropie in de samenleving en het belang van doorzettingsvermogen. Geniet van 28 goede verhalen uit de praktijk van mensen die de sector op hun duimpje kennen, gepresenteerd door Petra Hoogerwerf.

Wij kozen de zes leukste en leerzaamste podcasts van Vf van 2019:

Ilco van der Linde: ‘Vind de Nelson Mandela in jezelf’

We trapten de podcastserie Fundraising Stories in juli af met een gesprek met doener des Vaderlands Ilco van der Linde, geestelijk vader van onder andere de Bevrijdingsfestivals van 5 mei, Dance4Life en sinds kort bezig met de Generation Pledge. Een enorm interessant gesprek met een grote naam in de fondsenwervende wereld over het belang van strijd en innovatie, onverschilligheid en de grote impact van Nelson Mandela op Ilco’s werk en filosofie.

Hoogleraar René Bekkers over het functioneren van filantropische organisaties en zijn oratie

Op de Dag van de Filantropie, 6 juni 2019, was het Vakblad te gast bij de man van het uur: hoogleraar filantropie René Bekkers. De professor aan de Vrije Universiteit in Amsterdam (waar ook het Centrum voor Filantropische Studies huisvest) sprak die middag zijn oratie uit, waarna hij officieel de titel hoogleraar mag dragen. Wij kregen een voorproefje uit zijn lezing en spraken over de afname van geefgedrag in Nederland en de waarde van filantropie binnen de samenleving.

Wim Leereveld en de hobbelige weg naar publicatie van de Access to Medicine Index

Ontmoet iemand die alles deed voor zijn maatschappelijke einddoel: Wim Leereveld. In 2003 had hij het idee voor de Access to Medicine Index: een spiegel voor de farmaceutische industrie om bedrijven te laten zien hoe zij hun rol nemen om iedereen toegang tot medicijnen te geven. Nu verschijnt de Index jaarlijks in de Financial Times en is het een invloedrijk middel om echte verandering in de medische sector te bewerkstelligen. Een verhaal over doorzettingsvermogen, werken met steun van overheden en Bill Gates, het tactisch managen van relaties en serieus genomen willen worden.

Wiljan Vloet over de Roparun: een emotioneel avontuur

We zaten dit seizoen ook om de tafel met de directeur van een van de grootste fondsenwervende evenementen van Nederland; de Roparun. Een intensieve estafetteloop van Parijs of Bremen naar Rotterdam, ten behoeve van prachtige palliatieve initiatieven voor kankerpatiënten. Directeur Wiljan Vloet neemt je in een zeer openhartig gesprek mee langs het emotionele avontuur dat je als deelnemer beleeft, de impact die de organisatie maakt en waarom hij echt betekenis in zijn werk vindt.

Dossier: wat heeft de overheid voor u in petto?

De wetgeving in de filantropische sector ontwikkelt zich rap. Onderweg de draad kwijtgeraakt? Wij spraken de hoofdrolspelers van de door Nederland Filantropieland georganiseerde bijeenkomst ‘Wat heeft de overheid voor u in petto?’ bij de Goede Doelen Loterijen in Amsterdam. Tom Zandbergen van de Belastingdienst, Siep Wijsenbeek van Fondsen in Nederland en Marc Petit van Nederland Filantropieland vertellen je alles over de band tussen overheid, fiscus en filantropie in drie korte gesprekken. “De interviews zijn een cadeautje in zo’n complex dossier”, aldus NLFL.

Esther Vergeer: zette de relaties uit haar sportcarrière in voor het maatschappelijk doel

Voor de laatste podcast van het jaar trokken we naar Papendal voor een gesprek met misschien wel de beste rolstoeltennisster ooit: Esther Vergeer. Na haar carrière wist ze al haar sponsoren enthousiast te krijgen en aan haar Foundation te binden, om kinderen met een handicap de mogelijkheid te geven te sporten. Een gesprek over relatiebeheer, bouwen aan zelfvertrouwen en de succesvol opereren in een niche.

Meer over Petra Hoogerwerf René Bekkers Nederland Filantropieland Siep Wijsenbeek Fundraising Stories Op Locatie Veleda Marc Petit Tom Zandbergen Access to Medicine Foundation Esther Vergeer Esther Vergeer Foundation Ilco van der Linde Roparun Terugblik 2019 Wiljan Vloet Wim Leereveld

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close