Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Europees Parlement debatteert over verbetering transnationale filantropie in EU

10 oktober 2019

‘Er is zoveel onbenut potentieel voor stichtingen en maatschappelijke organisaties – laten we proberen om dat potentieel samen aan te breken.’ Met die woorden opende de vicepresident van het Europees Parlement een debat over Europese filantropie, dat op 1 oktober in dat Parlement in Brussel gehouden werd.

Plenaire zaal van het Europees Parlement, ter illustratie
Plenaire zaal van het Europees Parlement, ter illustratie © Shutterstock // Ikars

door Marijn Thijs

Europese waarden

Filantropie kan Europese waarden ondersteunen, begon Kerstin Jorna van het directoraat-generaal Economische en financiële zaken (ECFIN). De sector kan met belanghebbenden samenwerken om ongelijkheid te bestrijden, ruimte te bieden voor innovatie, sociale en politieke verdeling te overwinnen en mensen productief te verbinden.

De conclusie van het debat was dan ook dat dit het juiste politieke moment is om de ideeën voor een gunstige omgeving voor filantropie tot stand te brengen, een wens die Paul Nemitz van de Europese Commissie uitsprak. Op dit moment zijn er verschillende wettelijke en fiscale belemmeringen die de uitwerking van filantropie op Europees niveau beïnvloeden.

‘Maximaliseer samenwerking’

Filantropische activiteit heeft volgens een aantal tijdens het debat sprekende parlementsleden expertise, tijd, netwerken en middelen nodig – zeker als je bedenkt dat er 147.000 organisaties van algemeen nut bestaan in Europa, die bij elkaar 60 miljard euro bij elkaar werven. Filantropie is gefocust op de lange termijn en, in principe, onafhankelijk van politiek en markt. Veel van haar activiteiten zijn innovatief en systematisch en richten zich op de wortels van maatschappelijke problemen. ‘Het belang om samenwerking tussen de filantropische en publieke sectoren te maximaliseren is groot,’ zei ook Felix Fernández-Shaw van het directoraat-generaal voor Internationale Samenwerking en Ontwikkeling (DEVCO).

Georganiseerde filantropie

Op 15 mei 2019 riep de EESC (bestaande uit het European Foundation Centre en internationaal filantropienetwerk DAFNE) op voor initiatieven die filantropie op Europees en nationaal niveau om georganiseerde filantropie te verbeteren, mede door de barrières die er nu bestaan te slechten. Die oproep werd nog dunnetjes overgedaan door Ionut Sibian, een Roemeens EESC-lid. ‘Het EESC is klaar om samen te werken met het Europees Parlement en de Europese Commissie.’

Alliantie

Tijdens het evenement werd het duidelijk de Groenen (Europese partij waar GroenLinks tot behoort), Renew (o.a. VVD en D66), EPP (o.a. CDA, CU, 50PLUS) en S&D (PvdA) op één lijn zitten. Gezamenlijk bezitten zij 516 van de 751 zetels in het Europees Parlement.

Meer over Europese Regelgeving DAFNE Europa EESC Debat EFC Europees Parlement

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close