Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Online doneeracties weten veel gulle gevers te vinden

24 mei 2019

Op sociale media vliegen de doneer­acties je om de oren. Vaak wordt het streefbedrag met gemak gehaald. Waar komt die vrijgevigheid vandaan?

Donaties
Donaties © Crystal Eye Studio/Shutterstock.com

door Gastauteur

Een ziek jongetje dat geld nodig heeft voor een behandeling in de Verenigde Staten. Een vrouw met PTSS die graag een hulphond wil. Een echtpaar dat niet meer kan trap­lopen en financiering zoekt voor een aangepaste woning. Een ongeneeslijk zieke man die nog één keer op reis wil.Wie een uurtje ronddwaalt op sociale media struikelt over de doneeracties. Platforms als doneeractie.nl, ­whydonate.nl, geef.nl en doneerdoel.nl zijn razend populair. Gevers schenken royaal, en vaak overschrijden de ­acties het streefbedrag ruimschoots.Voor de vader van de 19-jarige vrouw die omkwam bij de schietpartij op het 24 oktoberplein in Utrecht werd binnen een dag 70.000 euro gedoneerd. Uiteindelijk kwam ruim 110.000 euro binnen. Zóveel dat besloten werd het geld te verdelen over de andere slachtoffers. Een inzamelings­actie voor de slachtoffers en nabestaanden van het treinongeval met de Stint in Oss leverde ruim 260.000 euro op. Uit de laatste editie van het onderzoek Geven in Nederland, uitgevoerd door het Centrum voor Filantropische Studies dat is verbonden aan de Vrije Universiteit (VU), bleek dat in 2015 nog slechts 7 procent van de Nederlanders geld gaf aan doneeracties en oproepjes via internet; 43 procent had een vast donateurschap en 75 procent was bereid te geven aan huis-aan-huiscollectes.

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen:

https://www.fondsenwerving.nl/vf-account-maken

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Bron: Parool
Meer over Online Fondsenwerving

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close