Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

De Social Enterprise

12 maart 2019

Er worden nog altijd veel anbi's opgericht. Met veel enthousiasme en energie richten de oprichters zich op doelstelling en fondsenwerving. In heel wat gevallen lukt dat maar matig en is er zeker geen sprake van voorspoedige groei. Dat is logisch. Fondsenwerving is een vak en ze zijn bepaald niet de enige die uit zijn op de gunst van de gever. Zo'n anbi kan het met een omzet van enkele tienduizenden euro's per jaar of zelfs meer lang uitzingen. Toch blijft de bijdrage aan het maatschappelijk welzijn dan beperkt. Soms bekruipt ons bij de redactie het gevoel dat ze beter aansluiting hadden kunnen zoeken bij een bestaande organisatie, die bewezen heeft iets tot stand te kunnen brengen.
Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © crazymedia / Shutterstock.com

door Jaap Zeekant

Voor de social enterprise echter, geldt dat die zijn eigen markt ontwikkelt en daarmee ook continuïteit. Voor de (Europese) definitie van ‘social enterprise’ keken we op de website social-enterprise.nl, van het mede door Willemijn Verloop opgerichte Social Enterprise NL. 'Sociale ondernemingen bevinden zich tussen goededoelenorganisaties en commerciële bedrijven en vormen zo een nieuwe sector. Een sociale onderneming heeft primair een maatschappelijke missie: impact first! De social enterprise realiseert die missie als zelfstandige onderneming, die een dienst of product levert en is financieel zelfvoorzienend, gebaseerd op handel of andere vormen van waarde-uitruil, en dus beperkt of niet af hankelijk van giften of subsidies. De social enterprise is sociaal in de wijze waarop de onderneming wordt gevoerd. Winst mag, maar de financiële doelen staan ten dienste van de missie: het vergroten van de maatschappelijke impact. Winstneming door eventuele aandeelhouders is gebaseerd op redelijkheid. Bestuur en beleid zijn gebaseerd op een evenwichtige zeggenschap van alle betrokkenen, fair naar iedereen, bewust van de ecologische voetafdruk en transparant.

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen:

https://www.fondsenwerving.nl/vf-account-maken

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over ANBI Social Enterprise Vf 21-1

Gerelateerde berichten

Jaap Zeekant

Hoofdredacteur Vakblad fondsenwerving

Jaap was eind jaren 90 oprichter van Vakblad fondsenwerving. Hij was ruim een halve eeuw actief in de non-profitsector en 45 jaar serieus bezig met fondsenwerving. Hij was nauw betrokken bij de oprichting van wat tegenwoordig Goede Doelen Nederland is. Als oprichter van Vf was Jaap ook betrokken bij de oprichting van de Vakopleidingen Fondsenwerving. Daarnaast was hij founder van de Nationale Vakdag fondsenwerving. Jaap overleed geheel onverwachts op donderdag 28 mei 2020.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close