Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Ramses Man: 'Als fondsenwerver moet je voelen waar je het voor doet'

20 december 2018

Na bijna vijftien jaar als fondsenwerver en consultant te hebben gewerkt in Nederland, vertrok Ramses Man in 2013 met zijn gezin naar Suriname. De laatste jaren werkte hij daar als manager Fondsenwerving en communicatie bij Conservation International. Sinds hij eind vorig jaar terugkeerde naar Europa is hij voor die organisatie vanuit Brussel actief als Senior Regional Development Director Europe. Conservation International is na het WWF en The Nature Conservancy de grootste natuurbeschermingsorganisatie ter wereld. Maar omdat ze hun inkomsten niet verkrijgen via werving bij het grote publiek zijn ze relatief onbekend in Nederland. We spreken Ramses Man in Brussel, waar hij sinds zijn terugkeer gestationeerd is.

door Anouk Blom, Jaap Zeekant

Ramses komt meteen tot de kern: ‘Je moet voelen wat je doet en je moet het kunnen verkopen. Dat is het. En dat geldt voor iedereen die in de fondsenwerving werkt. We moeten er in Nederland aan werken dat de fondsenwervers zich één voelen met het doel waarvoor ze geld ophalen. Ik werk nu vijf jaar voor Conservation International (CI). Deze organisatie is opgezet vanuit de Amerikaanse mindset en dat voel je. In Amerika kunnen bijna alle managers fondsen werven. Het zit heel diep in hun cultuur. Kijk bijvoorbeeld naar hun schoolsysteem: je moet als toekomstige student al een beurs zien te bemachtigen en je moet vechten voor een plekje op een goede universiteit. Daar begint het al. De samenleving is daar van nature al veel competitiever ingericht en erop ingesteld dat je een podium voor jezelf verovert, om je verhaal te kunnen vertellen. In Nederland kan iedere student geld lenen bij de overheid en maakt het, bijvoorbeeld voor de studie rechten, niet heel veel uit of je in Groningen of Leiden studeert. Dat is een groot verschil met de VS.'

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen:

https://www.fondsenwerving.nl/vf-account-maken

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over Vf 20-7 Ramses Man

Jaap Zeekant

Hoofdredacteur Vakblad fondsenwerving

Jaap was eind jaren 90 oprichter van Vakblad fondsenwerving. Hij was ruim een halve eeuw actief in de non-profitsector en 45 jaar serieus bezig met fondsenwerving. Hij was nauw betrokken bij de oprichting van wat tegenwoordig Goede Doelen Nederland is. Als oprichter van Vf was Jaap ook betrokken bij de oprichting van de Vakopleidingen Fondsenwerving. Daarnaast was hij founder van de Nationale Vakdag fondsenwerving. Jaap overleed geheel onverwachts op donderdag 28 mei 2020.

Anouk Blom

Journalist Vf

Anouk deed haar journalistieke opleiding aan de Christelijke Hogeschool Windesheim. Ze heeft na haar opleiding gewerkt als tekstschrijver voor o.a. ANWB en GVB Amsterdam. Ze was ook actief als redacteur/verslaggever voor weekblad Privé en lifestylredacteur bij RTL Boulevard. Momenteel werkt ze freelance o.a. voor het GVB (vervoersbedrijf Amsterdam). Anouk is lid van de redactie van Vakblad fondsenwerving.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close