Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Vrijwilliger in beeld: Teamleider supermarkt én natuurbeschermer

18 december 2018

In Vakblad fondsenwerving zetten we de niet alleen de fondsenwervers centraal, maar ook die andere onmisbare groep: de vrijwilligers. Deze keer: ‘millennial’ Richard Dijkgraaf.

Richard spottend in Monte Verde
Richard spottend in Monte Verde © Dana Dijkgraaf

door Dana Dijkgraaf

Het gras is nog nat. Het is vroeg, maar de meeste vogels zijn al wakker en druk met elkaar in gesprek. De woensdagploeg maakt zich klaar om aan de slag te gaan. Onder begeleiding van boswachter Berry Lamberts, maken ze een plan van aanpak voor de dag. In de groep vrijwilligers bevindt zich een enthousiaste jongeman. Hij lijkt de jongste. Hoe is het voor hem om vrijwilliger te zijn en wat drijft hem ertoe om zich in te zetten voor het goede doel? We stellen deze vragen aan Richard Dijkgraaf.

Waarom ben je als vrijwilliger aan de slag gegaan?

‘In eerste instantie omdat ik veel vrije tijd over had. Ik had met mijn werk veel overuren gemaakt, die ik graag nuttig wilde gaan besteden. Het vrijwilligerswerk beviel mij zo goed, dat ik het standaard in mijn rooster als vrije dag heb laten opnemen. Ik ben heel graag buiten in de natuur en bij de dieren. Door als vrijwilliger te werken bij Natuurmonumenten combineer ik beide.’

Hoe vaak ga je?

‘Ik ga nu standaard om de week op woensdag een dagdeel als vrijwilliger aan de slag. Er zijn ook vrijwilligers die meerdere dagen helpen. Natuurmonumenten is hier heel flexibel in, en zorgt dat het voor beide kanten goed past.’

Hoe lang doe je dit en waar bestaat het vrijwilligerswerk uit?

‘Ik ben begonnen in maart 2018 en doe het dus nu ruim een half jaar. De werkzaamheden zijn heel divers. De ene keer ga ik aan de slag met het onderhoud van een parkeerplaats voor bezoekers, de andere keer maken we looppaden weer begaanbaar na grote stormen en controleren we omheiningen op schade.’ 

‘Ook hebben we een keer een hengst moeten opsporen in een uitgestrekt gebied. Die hebben we toen in een kudde merries gezet om de populatie wilde paarden op peil te houden. Daarnaast houden we het Nederlandse landschap intact door exoten, zoals de Japanse Duizendknoop of de Amerikaanse Vogelkers weg te halen. In de winter staat het vrijhouden van drinkplaatsen centraal bij strenge vorst. Ik heb het nog niet mee mogen maken, maar het schijnt, dat de dieren er al aan komen, zodra ze horen dat we bezig zijn om gaten in het ijs te maken. Dit zijn dan vooral hooglanders en paarden. De reeën en herten zijn wat schuwer. Al deze werkzaamheden doen we samen in een groepje of met koppels. Dat is voor de veiligheid.

Daarnaast is het ook gezellig en heel leerzaam. Zo zitten er ook een bioloog en een vleermuizenexpert in de groep, van wie ik iedere keer weer leer.’

Waarom heb je juist deze organisatie gekozen?

‘Het natuurgebied Veluwezoom heeft mij altijd al getrokken. Het is een prachtig natuurgebied. De natuur is heel divers en het ligt dichtbij huis in Arnhem. Ik ben heel graag in de buitenlucht, wandel graag in het bos en op de heide. Daarnaast is het spotten van wilde dieren mijn passie. Zo heb ik eerder dit jaar een rondreis gemaakt door de natuurgebieden van Costa Rica. Met mijn verrekijker en verschillende tours met natuurgidsen, heb ik de geweldigste dieren gespot. Daar voelde ik me echt als een vis in het water. Toen ik begin 2018 uitzocht wat voor vrijwilligerswerk ik kon doen, sprak de oproep van Natuurmonumenten me meteen aan. De werklocatie waar ik kon aansluiten bij een groep was perfect. Daarnaast bieden ze als organisatie allerlei interessante verdiepingen aan, zoals lezingen. Je kunt ook bepaalde certificaten behalen voor het gebruik van gereedschappen zoals
een bosmaaier.’

Richard als vrijwilliger aan het werk voor Natuurmonumenten | © Dana Dijkgraaf

Voel je gewaardeerd door het goede doel?

‘Ik voel mij zeker gewaardeerd. Zowel door de organisatie, als door de andere vrijwilligers in mijn groep. Tijdens werkzaamheden geven we elkaar complimenten voor goed werk. In gesprekken met de organisatie zelf blijkt dat ze blij zijn met mij en met mijn werk als vrijwilliger. Je krijgt werkkleding in bruikleen. Je mag lekker een kop soep en koffie pakken en ze hebben er begrip voor als je een keertje niet kan omdat het bijvoorbeeld niet uitkomt met je werk.’

Was het gemakkelijk om bij de organisatie te komen? 

‘Als je al geïnteresseerd bent om vrijwilligerswerk te gaan doen bij Natuurmonumenten, kun je gemakkelijk informatie vinden en je aanmelden via de website. Na die aanmelding word je uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek met de vrijwilligerscoördinator en kom je samen tot een plan en wat je voor elkaar kunt betekenen. Die procedure werkt heel prettig. Wel denk ik dat het aandeel vrijwilligers niet heel zichtbaar is voor de gemiddelde bezoeker van de natuurgebieden. Als men eens wist hoeveel vrijwilligers zich dagelijks inzetten om de natuur gezond en schoon te houden, zouden mensen er misschien nog netter mee omgaan en vervolgens ook donateur of zelfs vrijwilliger worden.’

Richard aan het werk voor Natuurmonumenten | © Dana Dijkgraaf

Wat betekent voor jou om te vrijwilligerswerk te doen bij Natuurmonumenten?

‘Naast het werken is het ook heel gezellig. Het is een hele leuke groep vrijwilligers waar je echt mee kunt lachen. Daarnaast vind ik het belangrijk om een steentje bij te dragen om samen de natuur te behouden. En een leuke bijkomstigheid is dat je veel leert van de collega vrijwilligers. Het zij kennis over dieren, planten, het natuurgebied ofwel de methodieken om het te onderhouden. Iedere keer kom ik weer thuis met een voldaan gevoel. Daar doe ik het voor.’

Paspoort

Naam: Richard Dijkgraaf
Beroep: Teamleider bij de Albert Heijn Leeftijd: 31 jaar
Woonplaats: Arnhem
Donateur van: Natuurmonumenten, World Animal Protection, Dierenlot, WNF Vrijwilliger bij: Natuurmonumenten bij het natuurgebied Nationaal Park Veluwezoom

Meer over Vrijwilligerswerk Vf 20-6 Natuurmonumenten

Dana Dijkgraaf

Grafisch ontwerper Vf / Freelance Journalist

Dana Dijkgraaf (1990) is grafisch ontwerper van Vakblad fondsenwerving. Vanuit haar passie voor kunst, cultuur en natuur, werkt ze graag voor opdrachtgevers die in die sectoren werkzaam zijn. Zo geeft ze projecten vorm voor musea, gemeentes en kleine ondernemingen. Samen met de opdrachtgever hun verhaal visueel op een passende en sterke manier vertalen, is haar doel en drijfveer. Naast het grafisch vormgeven van uiteenlopende uitingen zoals campagnes boeken en huisstijlen, heeft ze tevens een passie voor schrijven en fotografie. Voor Vakblad fondsenwerving, interviewt Dana vrijwilligers van goede doelen en stichtingen, en maakt daarbij een beeldende reportage. Instagram: https://www.instagram.com/danadijkgraafdesign/

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close