Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Jongvolwassenen zijn wél potentiële gevers

16 november 2018

In oktober 2017 publiceerde HoGent, in samenwerking met KU Leuven, een onderzoek over het geven door jongvolwassenen in België. Het is een bijzonder interessant onderzoek, dat ook voor de Nederlandse fondsenwervers verplicht leesvoer is.​

Millennials
Millennials © Rawpixelcom/Shutterstock.com

door Jaap Zeekant

Het onderzoek had als vertrekpunt dat Belgische fondsenwervers enkele belangrijke uitdagingen hebben. Omdat donaties stagneren en subsidies wegvallen, moeten nieuwe inkomstenbronnen worden gezocht. In België kampt veertig procent van de fondsenwervende instellingen met een daling van het aantal schenkers die vooral uit de oudere generaties komen. Het bestaande schenkersprofiel betreft dan ook een ouder publiek. In België worden ook andere non-profit organisaties actief op het gebied van de fondsenwerving, zoals theaters, sportclubs, natuurverenigingen, musea, universiteiten, ziekenhuizen en muziekscholen. Net als in Nederland zien we dat fondsenwerving niet alleen meer door de klassieke goede doelen wordt ingezet. Het gaat bij fondsenwerving meer en meer om het aanboren van nieuwe wervingsgebieden, zonder bestaande doelgroepen te verwaarlozen. En, net als in Nederland, is (verdere) professionalisering hoogst noodzakelijk.

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen:

https://www.fondsenwerving.nl/vf-account-maken

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over Vf 20-5

Jaap Zeekant

Hoofdredacteur Vakblad fondsenwerving

Jaap was eind jaren 90 oprichter van Vakblad fondsenwerving. Hij was ruim een halve eeuw actief in de non-profitsector en 45 jaar serieus bezig met fondsenwerving. Hij was nauw betrokken bij de oprichting van wat tegenwoordig Goede Doelen Nederland is. Als oprichter van Vf was Jaap ook betrokken bij de oprichting van de Vakopleidingen Fondsenwerving. Daarnaast was hij founder van de Nationale Vakdag fondsenwerving. Jaap overleed geheel onverwachts op donderdag 28 mei 2020.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close