Advertentie

Advertentie

Advertentie

Jongvolwassenen zijn wél potentiële gevers

Werving

16 november 2018

In oktober 2017 publiceerde HoGent, in samenwerking met KU Leuven, een onderzoek over het geven door jongvolwassenen in België. Het is een bijzonder interessant onderzoek, dat ook voor de Nederlandse fondsenwervers verplicht leesvoer is.​

Millennials
Millennials © Rawpixelcom/Shutterstock.com

door Jaap Zeekant

Het onderzoek had als vertrekpunt dat Belgische fondsenwervers enkele belangrijke uitdagingen hebben. Omdat donaties stagneren en subsidies wegvallen, moeten nieuwe inkomstenbronnen worden gezocht. In België kampt veertig procent van de fondsenwervende instellingen met een daling van het aantal schenkers die vooral uit de oudere generaties komen. Het bestaande schenkersprofiel betreft dan ook een ouder publiek. In België worden ook andere non-profit organisaties actief op het gebied van de fondsenwerving, zoals theaters, sportclubs, natuurverenigingen, musea, universiteiten, ziekenhuizen en muziekscholen. Net als in Nederland zien we dat fondsenwerving niet alleen meer door de klassieke goede doelen wordt ingezet. Het gaat bij fondsenwerving meer en meer om het aanboren van nieuwe wervingsgebieden, zonder bestaande doelgroepen te verwaarlozen. En, net als in Nederland, is (verdere) professionalisering hoogst noodzakelijk.

Wordt lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ De digitale nieuwsbrief met o.a. vacatures en nieuws uit de sector

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in

Jaap Zeekant

Hoofdredacteur Vakblad fondsenwerving

Jaap is hoofdredacteur van Vakblad fondsenwerving, waarvan hij – ruim twintig jaar geleden - ook oprichter is. Jaap heeft meer dan veertig jaar ervaring met alle facetten van de professionele fondsenwerving. Hij was nauw betrokken bij de oprichting van wat tegenwoordig Nederland Filantropieland is en Goede Doelen Nederland.