Ben jij al lid? Van het Filantropisch Vakblad van Nederland?

Word lid!

Hoe het Emma Kinderziekenhuis kindvriendelijk werd

5 november 2018

Een revolutionair idee was het, toen kinderarts Hugo Heymans zich lang geleden ging inzetten voor een kinderziekenhuis waar patiënten en ouders zich, ondanks de situatie, thuis konden voelen en waar de hele patiënt centraal stond. Het was de eerste stap op weg naar een integrale benadering en behandeling van de jonge patiënt als mens.

Amsterdam UMC/Emmakinderziekenhuis
Amsterdam UMC/Emmakinderziekenhuis © Amsterdam UMC/Emmakinderziekenhuis

door Jaap Zeekant

Professor Hugo Heymans: ‘In 1988 is het Amsterdamse Emma Kinderziekenhuis (EKZ) vanuit de oude locatie in de binnenstad, ingetrokken bij het AMC. We moesten de patiëntjes inhuizen in de zalen die er waren. Het idee dat je zo’n ziekenhuis zou moeten inrichten rond de behoefte van kinderen en ouders, had nog geen postgevat. Ik ben in 1986 vertrokken naar het Academisch Ziekenhuis in Groningen. In 1996 kwam ik terug en werd ik hoofd van het Emma Kinderziekenhuis AMC. Ik ben toen naar de Raad van Bestuur gestapt om aan te geven dat er iets moest veranderen.’

Abonneer je op fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ De digitale nieuwsbrief met o.a. vacatures en nieuws uit de sector

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in

Jaap Zeekant

Hoofdredacteur Vakblad fondsenwerving

Jaap is hoofdredacteur van Vakblad fondsenwerving, waarvan hij – ruim twintig jaar geleden - ook oprichter is. Jaap heeft meer dan veertig jaar ervaring met alle facetten van de professionele fondsenwerving. Hij was nauw betrokken bij de oprichting van wat tegenwoordig Nederland Filantropieland is en Goede Doelen Nederland.