Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Grote gevers in VS minder gul, waar blijft groei in Nederland?

18 augustus 2017

In juni publiceerde Giving USA de nieuwste cijfers over geven en geefgedrag in de Verenigde Staten. Vergelijking met Nederland laat zien dat hier nog groei van grote gevers is te verwachten, aldus onderzoeker Jos van Hezewijk. Wel bevat het Amerikaanse rapport dit jaar een opvallende waarschuwing: grote gevers die hun giften oormerken, dreigen onevenredig veel invloed te krijgen op goede doelen.

door Jos van Hezewijk

Na het topjaar 2015 qua mega-giften in de VS, zijn deze enorme donaties in 2016 teruggevallen. Dat rapporteert Giving USA, het brede onderzoek dat Indiana University jaarlijks publiceert. Onder mega-giften wordt in de VS verstaan: 200 miljoen dollar of meer. Dat zijn on-Nederlandse en ook on-Europese bedragen, en toch is het zinvol om naar de Amerikaanse cijfers te kijken. Immers, trends in geefgedrag dáár kunnen ook invloed hebben op geeftrends in Europa en zijn in dat opzicht ook relevant voor de Nederlandse situatie. Zie de grafieken op de rechterpagina.

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen:

https://www.fondsenwerving.nl/vf-account-maken

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over Vf 19-5 Jos van Hezewijk Major Donors Verenigde Staten

Jos van Hezewijk

Gastauteur

Jos van Hezewijk, sociaal geograaf, is decennia bekend door zijn baanbrekende onderzoek naar de elite van Nederland en is directeur van Elite Research. Daarnaast is hij auteur van bekende boeken als De nieuwe elite van Nederland en de bestseller De top-elite van Nederland, en het recent verschenen Superrijk in de Lage Landen.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close