Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Strijdvaardigheid en inspiratie op de eerste Dag van het Mecenaat

1 maart 2017

Nu het overheidsbudget voor kunst onder druk staat, is het des te belangrijker dat de culturele sector het maatschappelijk nut van kunst helder voor het voetlicht brengt. Gedegen onderzoek en een sterke, eenduidige lobby naar Den Haag én het algemeen publiek zijn essentieel, zo viel te horen op de Dag van het Mecenaat. ‘Cultuur is een gedeeld goed – niet publiek of privaat, laat dat helder zijn.’

door Gastauteur

De stemming zit er goed in op de Dag van het Mecenaat, 19 januari, in Utrecht. Zo vindt het betoog van Sigrid Hemels, fiscalist en hoogleraar belastingrecht aande Erasmus Universiteit Rotterdam – ‘a woman on a mission’ – tegen mogelijke afschaffing van de giftenaftrek gretig gehoor in de goed gevulde aula van het Academiegebouw. Het Ministerie van Financiën lobbyt volgens Hemels al vijf jaar voor afschaffing, met als argument dat de giftenaftrek te ingewikkeld zou zijn. “De reden? Het is onmogelijkde giften in te vullen in de vooraf ingevulde aangifte”, sneert ze. “De computer zegt nee”, vat kunsthistoricusen conservator Lennart Booij, moderator van de dag, snedig samen. Hemels heeft internationaal rondgevraagd en concludeert: Nederland valt uit de toon. Bovendien ontbreekt hier een open debat over het onderwerp, vervolgt ze fel. Er klinken instemmende geluiden vanuit de zaal. De tijd van stilzitten is duidelijk voorbij.Ruim 220 aanwezigen – vertegenwoordigers van musea, dans- en muziekgezelschappen, maar ook mecenassen, onderzoekers en studenten – zijn afgekomen op de bijeenkomst, georganiseerd door de stichting Geef om Cultuur, en de Universiteit Utrecht (UU). Experts en ervaringsdeskundigen uit binnen- en buitenland geven hun visie over geven en geefgedrag. “We willen u ondersteunen met behulp van evidence based instrumenten. De tijden veranderen en het spel verandert ook. U moet het voortouw nemen”, richt Julienne Straatman, voorzitter van de stichting Geef om Cultuur, zich tot de zaal.

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen:

https://www.fondsenwerving.nl/vf-account-maken

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over Kennis Vf 19-1

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close