Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Het lijkt erop dat de Geefwet is mislukt

1 juni 2016

Het Centrum voor Filantropische Studies van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft onderzoek verricht naar de veranderingen in de filantropie in Nederland, in het bijzonder bij culturele instellingen, na de invoering van de Geefwet. Dit is gebeurd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW), in aanvulling op het onderzoek ‘Geven in Nederland 2015’. We laten aan de hand van de onderzoeksresultaten onze gedachten gaan.

door Jaap Zeekant

De Algemene Rekenkamer liet in 2015 weten dat de totale bezuiniging op culturele instellingen in de jaren 2011-2013 op rijksniveau € 253 miljoen groot was. Bijna 40 procent van de 346 instellingen raakten hun totale ‘cultuursubsidie’ kwijt. In het verlengde daarvan kwam de overheid in 2012, om de geefcultuur te stimuleren, met de Campagne ‘Cultuur, daar geef je om’. Op www.daargeefjeom.nl vind je een communicatietoolkit die de instellingen kunnen gebruiken, plus alle informatie over fiscale geefaftrek. De overheid kwam verder met het programma Ondernemerschap Cultuur om de afhankelijkheid van overheidssubsidie te verminderen. OCW en Cultuur Ondernemen organiseerden op 18 mei 2011 een conferentie ‘Cultuur in Beeld: de kunst van het ondernemen’. Naast workshops over cultureel ondernemerschap, verdienvermogen en businessmodellen konden culturele instellingen workshops volgen over fondsenwerving. Het ministerie heeft ook de programma’s Leiderschap in Cultuur en Wijzer Werven opgezet. Daarbij ging het vooral om het bevorderen van het genereren van eigen inkomsten.

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen:

https://www.fondsenwerving.nl/vf-account-maken

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over Vf 18-4 Geefwet

Jaap Zeekant

Hoofdredacteur Vakblad fondsenwerving

Jaap was eind jaren 90 oprichter van Vakblad fondsenwerving. Hij was ruim een halve eeuw actief in de non-profitsector en 45 jaar serieus bezig met fondsenwerving. Hij was nauw betrokken bij de oprichting van wat tegenwoordig Goede Doelen Nederland is. Als oprichter van Vf was Jaap ook betrokken bij de oprichting van de Vakopleidingen Fondsenwerving. Daarnaast was hij founder van de Nationale Vakdag fondsenwerving. Jaap overleed geheel onverwachts op donderdag 28 mei 2020.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close