Ben jij al lid? Van het Filantropisch Vakblad van Nederland?

Word lid!

Waarom het kabinet het einde riskeert van de loterijen

Wet- en Regelgeving Loterijen

30 april 2016

Al in de vijftiende eeuw waren loterijen in Nederland een populair middel om fondsen te werven voor de stadskas. Met de opbrengsten kwamen voorzieningen tot stand voor noden waar de overheid (nog) geen rol voor zichzelf zag, zoals de zorg voor weduwen en wezen en het aanleggen van polders. Geen wonder dat Nederland al jaren in de mondiale geeftoptien staat.

door Jaap Zeekant

In 1729 werd de Generaliteitsloterij (later Staatsloterij) opgericht om fondsen te werven voor de bestrijding van de pest. Met de oprichting van de Sla Uw Slagloterij (SUSloterij) na de Tweede Wereldoorlog kreeg het fenomeen een nieuwe impuls. De SUS-loterij (tegenwoordig BankGiro Loterij) zorgde voor fondsen voor de wederopbouw van ons land. In 1956 vroeg de KNVB toestemming om de toto te organiseren. De inkomsten van de toto waren bedoeld voor de clubkas van voetbalverenigingen. Later is de toto opgegaan in de Stichting Nationale Sporttotalisator (SNS), de organisatie die ook het lottospel organiseert en daarvoor in 1974 een vergunning kreeg.

Abonneer je op fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ De digitale nieuwsbrief met o.a. vacatures en nieuws uit de sector

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in

Gerelateerde berichten

Jaap Zeekant

Hoofdredacteur Vakblad fondsenwerving

Jaap is hoofdredacteur van Vakblad fondsenwerving, waarvan hij – ruim twintig jaar geleden - ook oprichter is. Jaap heeft meer dan veertig jaar ervaring met alle facetten van de professionele fondsenwerving. Hij was nauw betrokken bij de oprichting van wat tegenwoordig Nederland Filantropieland is en Goede Doelen Nederland.