Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Waarom het kabinet het einde riskeert van de loterijen

30 april 2016

Al in de vijftiende eeuw waren loterijen in Nederland een populair middel om fondsen te werven voor de stadskas. Met de opbrengsten kwamen voorzieningen tot stand voor noden waar de overheid (nog) geen rol voor zichzelf zag, zoals de zorg voor weduwen en wezen en het aanleggen van polders. Geen wonder dat Nederland al jaren in de mondiale geeftoptien staat.

door Jaap Zeekant

In 1729 werd de Generaliteitsloterij (later Staatsloterij) opgericht om fondsen te werven voor de bestrijding van de pest. Met de oprichting van de Sla Uw Slagloterij (SUSloterij) na de Tweede Wereldoorlog kreeg het fenomeen een nieuwe impuls. De SUS-loterij (tegenwoordig BankGiro Loterij) zorgde voor fondsen voor de wederopbouw van ons land. In 1956 vroeg de KNVB toestemming om de toto te organiseren. De inkomsten van de toto waren bedoeld voor de clubkas van voetbalverenigingen. Later is de toto opgegaan in de Stichting Nationale Sporttotalisator (SNS), de organisatie die ook het lottospel organiseert en daarvoor in 1974 een vergunning kreeg.

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen:

https://www.fondsenwerving.nl/vf-account-maken

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over Loterijen Vf 18-3

Gerelateerde berichten

Jaap Zeekant

Hoofdredacteur Vakblad fondsenwerving

Jaap was eind jaren 90 oprichter van Vakblad fondsenwerving. Hij was ruim een halve eeuw actief in de non-profitsector en 45 jaar serieus bezig met fondsenwerving. Hij was nauw betrokken bij de oprichting van wat tegenwoordig Goede Doelen Nederland is. Als oprichter van Vf was Jaap ook betrokken bij de oprichting van de Vakopleidingen Fondsenwerving. Daarnaast was hij founder van de Nationale Vakdag fondsenwerving. Jaap overleed geheel onverwachts op donderdag 28 mei 2020.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close