Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Vermogensfondsen: een groep apart

Interview

1 augustus 2015

De ontwikkelingen in de filantropie, zoals de nieuwe regelgeving waaraan gewerkt wordt, gaan niet voorbij aan de vermogenfondsen. We vroegen Boudewijn de Blij, directeur van Fonds1818, om commentaar.

door Jaap Zeekant

“Vermogensfondsen vormen een aparte groep in de charitatieve sector. Bij hen gaat het niet om geld dat bij het publiek geworven is. In die zin zijn vermogens- fondsen autonoom. Reden temeer om intern de governance goed te regelen. Voor Fonds1818 betekent dit dat we benadrukken dat we maatschappelijk geld beschikbaar stellen en dat we luisteren naar de bevolking. We proberen ons verantwoord en open op te stellen. De belangrijkste vraag is wie je klanten zijn. Bij de wervende fondsen zijn dat echt de donateurs. Uiteindelijk wil je dat ze je op een of andere manier steunen, geld geven. Daar is je bestaan van afhankelijk. Dus zul je je op hen moeten richten. Maar voor ons als vermogensfonds gaat het om degenen aan wie wij geld beschikbaar stellen. Hen zie ik als onze klanten. Ons doel is maatschappelijke projecten in de regio Den Haag zo goed mogelijk te ondersteunen. Dat betekent communiceren met je klanten. We doen eens in de drie jaar klantonderzoek. Ook bij degenen die een donatie hebben aangevraagd, maar niet hebben gekregen. We vragen hun hoe zij vinden dat wij het hebben gedaan, en wat er beter kan. We willen aanspreekbaar zijn. Daar leren we ook veel van.”

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen:

https://www.fondsenwerving.nl/vf-account-maken

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over Vf 17-2

Jaap Zeekant

Hoofdredacteur Vakblad fondsenwerving

Jaap was eind jaren 90 oprichter van Vakblad fondsenwerving. Hij was ruim een halve eeuw actief in de non-profitsector en 45 jaar serieus bezig met fondsenwerving. Hij was nauw betrokken bij de oprichting van wat tegenwoordig Goede Doelen Nederland is. Als oprichter van Vf was Jaap ook betrokken bij de oprichting van de Vakopleidingen Fondsenwerving. Daarnaast was hij founder van de Nationale Vakdag fondsenwerving. Jaap overleed geheel onverwachts op donderdag 28 mei 2020.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close