Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

SEPA en de aansprakelijkheid van bestuurders van goede doelen

Column

15 december 2013

Oh nee, niet weer een betoog over SEPA. Als u als bestuurder van een goed doel van een gokje houdt, kunt u dit overslaan. En als u zich altijd zo goed mogelijk van uw verplichtingen kwijt, en het gaat desondanks een keer verkeerd, dan is er vaak de bestuursaansprakelijkheidsverzekering. Maar wanneer u als bestuurder, wetende dat er bepaalde nieuwe voorschriften zijn, toch tegen die voorschriften in denkt te kunnen handelen, omdat de eventuele door u veroorzaakte schade wel wordt vergoed door de bestuursaansprakelijkheidsverzekering, dan vergist u zich. Dit dacht ik toen ik de nieuwe SEPA-incassocontracten ontving.

door Gastauteur

Ik stelde mij voor dat ik bestuurder zou zijn bij een goed doel en deze contracten zou moeten tekenen. Wat zou ik dan doen? Spierballentaal uitslaan, dat ik met die nieuwe voorwaarden niets te maken heb? Expliciet staat er in het SEPA-incassocontract dat het alleen kan worden gebruikt voor schriftelijke incasso’s. Dat zijn incasso's waarop door de gever zelf een handtekening is geplaatst, ook wel genoemd de natte handtekening. Ik weet dat nu nog, onder de nationale incassocontracten, andere machtigingen, zoals telefonische, worden gedoogd. Maar op verschillende SEPA-bijeenkomsten en in informatiematerialen wordt verteld dat het met de introductie van SEPA, afgelopen is met telemachtigen, met voice logs en met internetmachtigen. Tegelijkertijd wordt gesteld, dat de banken niet actief na zullen gaan of aan iedere incasso wel een natte handtekening ten grondslag ligt. Maar als je dan vraagt waar dat is vastgelegd dan weet niemand dat, ook niet de banken en de brancheorganisatie. De toezegging dat veel storneringen of veel meldingen oneigenlijke incasso’s (moi's) nooit een reden zullen zijn voor een bank om een incassocontract eenzijdig te beëindigen, heeft kennelijk ook in het niet-verschenen nummer van de Fabeltjeskrant gestaan.

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen:

https://www.fondsenwerving.nl/vf-account-maken

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over Vf 15-7

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close