Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Banken beloven risicogerichtere witwascontroles

Nieuws

19 september 2023

Door een aanpassing aan de witwas- en terrorismefinancieringscontroles wordt het voor verenigingen en stichtingen waarschijnlijk iets minder arbeidsintensief om de controles van banken te doorstaan. De regulering was dusdanig strikt dat goede doelen vaak maanden moesten wachten om bijvoorbeeld een bankrekening te openen. De koepelorganisatie Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft nu beterschap beloofd en in samenwerking met partijen uit de non-profitsector handvatten ontwikkeld.

Het hoofdgebouw van De Nederlandsche Bank in Amsterdam.
Het hoofdgebouw van De Nederlandsche Bank in Amsterdam. © De Nederlandsche Bank

door Redactie Vf

Witwascontrole 

Verenigingen of stichtingen worden vaak gebruikt om criminele geldstromen of netwerken te verhullen en banken worden stevig beboet als zij dat toelaten. Goede doelen zijn daar de dupe van. Zij wachtten soms maanden op een bankrekening of donatieknop en krijgen te maken met strenge checks. ING liet vorig jaar een periode geen enkele stichting of vereniging toe tot haar bestand. 

Niet alleen de vertragingen die optreden bij het aanvragen van een bankrekening zijn vervelend, maar ook administratief is het runnen van een vereniging of stichting ineens een stuk zwaarder geworden. Om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan moesten non-profits de afgelopen tijd veel informatie verstrekken aan de bank. Wanneer zij dat niet (voldoende) deden, liepen ze het risico dat hun rekeningen geblokkeerd werden. De extra controles zorgen er daarnaast voor dat bestuurders – die soms helemaal doorgelicht worden - en vrijwilligers – die veel extra papierwerk moesten doen - afhaken.

Risicogerichter

Banken werken aan een nieuwe leidraad waarmee ze risicogerichter kunnen werken en dat moet op termijn zorgen dat de aanleverdrang gedrukt wordt. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) ging daarover met onder andere met de non-profitsector in gesprek. Er ligt voor verenigingen en stichtingen nu een document klaar met handvatten. Banken zullen meer kijken naar signalen die aangeven of er twijfelachtige transacties plaatsvinden en checken of een goed doel een keurmerk heeft of transparant is in haar administratie. 

Het moet een ‘significante verlichting’ opleveren voor zowel banken als non-profitorganisaties, zegt Helène Erftemeijer van de NVB tegen Trouw. Uiteindelijk zullen ook andere sectoren, zoals cryptobedrijven en de seksindustrie, met zo’n plan gaan werken.

Bron: Trouw
Meer over Stichtingen Verenigingen Goede Doelen Toezicht Administratie Non-profit Banken ING Witwassen Terrorismefinanciering De Nederlandsche Bank DNB Nederlandse Vereniging van Banken

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close