Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

GDN en SBF over gevolgen wijziging giftenaftrek: ‘Grote maatschappelijke schade’

Nieuws

17 april 2023

Goede Doelen Nederland (GDN) heeft samen met de SBF-partners (Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie) een sector-brede inventarisatie van de negatieve gevolgen van de beperking van de giftenaftrek gedaan. Zij concluderen: de maatschappelijke schade is nu al groter dan de potentiële opbrengst van de maatregel. De organisaties illustreren hun bevindingen met dertien concrete casussen.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // Natee Meepian

door Redactie Vf

De periodieke giftenaftrek, die het fiscaal aantrekkelijker maakt om aan ANBI’s te schenken, is sinds de jaarwisseling begrensd op 250.000 euro. Daarmee staat het geefgedrag van vermogenden onder druk, schreef gastauteur Frank Aalderinks eerder in Vakblad fondsenwerving.

Minder of helemaal niet geven

Voor de inventarisatie werkten GDN en SBF samen met de Museumvereniging, Prisma, FBNed, juisten en (fiscaal) adviseurs. Zij schrijven dat er nu al sprake is van maatschappelijke schade. Grote particuliere gevers gaan minder geven. Zij geven aan een netto budget voor giften te hebben. Doordat er boven de 250.000 euro geen aftrek meer is, moeten goede doelen rekening houden met een daling van giften met het aftrekpercentage van ongeveer veertig procent. Particulieren die schenken vanuit een persoonlijke holding geven aan hun giften te verlagen of stop te zetten. De aftrek compenseerde de belasting die moet worden betaald als er geld uit de holding wordt gehaald. Tegelijkertijd levert de aangepaste giftenaftrek ook onzekerheid voor goede doelen op, omdat gemaakte plannen en overeenkomsten worden veranderd of stopgezet.

Goede doelen geven aan dat zij nu al concrete bevestigingen hebben dat giften van boven de 250.000 euro zeldzamer gaan zijn. Sowieso kunnen meerdere goede doelen geraakt worden door aanpassingen in het geefgedrag van major donors, omdat major donors vaak aan meer dan één organisatie doneren maar nu in totaal onder het maximumbedrag willen blijven.

Gesprek met staatssecretaris Van Rij

De inventarisatie is aangeboden aan de staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) en minister Weerwind (Rechtsbescherming). GDN en de SBF-partners willen met Van Rij in gesprek over het terugdraaien van de maatregel.

De gevolgen van de maatregel moeten hoe dan ook in kaart worden gebracht – dat is besloten bij het opstellen van de wetswijziging. Het kabinet moet het parlement uiterlijk 1 juli 2023 over de gevolgen informeren. Eventueel kan dit leiden tot een aanpassing van de maatregel.

Inventarisatie 

Lees hier de volledige inventarisatie, inclusief de casussen van o.a. Cordaid, het Rijksmuseum en Fonds 1999. 

Meer over Giftenaftrek Belastingdienst Goede Doelen Nederland SBF Major Donors Prisma Belasting Franc Weerwind Museumvereniging FBNed Inventarisatie Marnix van Rij

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close