Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

ING laat verenigingen en stichtingen weer rekening openen

Nieuws

27 maart 2023

Het is voor goede doelen per 1 juni weer mogelijk om een rekening te openen bij de ING. De bank besloot in augustus vorig jaar een tijdelijke stop te zetten op nieuwe klanten uit het verenigings- en stichtingsleven, omdat er onvoldoende personeel voorhanden was om vooronderzoek naar bijvoorbeeld witwassen te doen.

Het ING-kantoor in Tilburg.
Het ING-kantoor in Tilburg. © Shutterstock // Lea Rae

door Redactie Vf

De ING heeft ondertussen maatregelen genomen. Dat heeft wel langer geduurd dan in eerste instantie gepland. Toen de bank de verenigingsstop aankondigde stond die tot eind 2022 op de rol.

‘De tijdelijke stop in hielp in het verkorten van de doorlooptijden van bestaande klantonderzoeken bij verenigingen en stichtingen’, legt een ING-woordvoerster aan het ANP uit. Ook vertelt zij dat de bank nieuwe krachten heeft kunnen inwerken op de plekken die voor het beheren van klanten belangrijk zijn.

Capaciteit tekort

De bank zei in augustus genoodzaakt te zijn extra stappen te zetten op het gebied van klantonderzoek door strengere regelgeving en steeds actiever wordende (cyber)criminelen. ING miste echter de capaciteit om zorgvuldig uit te zoeken wie de uiteindelijk belanghebbenden van organisaties waren en om ‘verdachte’ transacties in het oog te houden.

De bank is voorzichtiger met het beheren van organisaties nadat het in 2018 een schikking trof met het Openbaar Ministerie vanwege ‘ernstige nalatigheid' op het toezicht op criminele transacties. Die bedroeg destijds 775 miljoen euro.

Bron: Taxlive
Meer over Stichtingen Verenigingen Goede Doelen Criminaliteit Banken ING Witwassen Bankrekeningen

Gerelateerde berichten

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close