Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Voorlopig geen rekeningen voor stichtingen en verenigingen door personeelstekort ING

Nieuws

22 augustus 2022

ING heeft besloten om minstens tot het einde van dit jaar geen rekeningen meer te openen voor stichtingen, verenigingen en goede doelen. De bank heeft onvoldoende personeel om de organisaties die een rekening willen openen te onderzoeken en zo aan de witwaspreventieregels te voldoen.

Het ING-kantoor in Tilburg.
Het ING-kantoor in Tilburg. © Shutterstock // Lea Rae

door Redactie Vf

Vierduizend medewerkers

ING zet de laatste jaren veel extra stappen op het gebied van klantonderzoek, mede door de strengere wet- en regelgeving, maar ook omdat criminelen steeds actiever worden. Zo moet de bank veel zaken uitzoeken, waaronder het doel van de rekening en de uiteindelijke belanghebbende, aldus een woordvoerster van de bank tegen het ANP. Ook ‘verdachte’ transacties moeten in het oog gehouden worden. De bank heeft hiervoor in totaal vierduizend voltijdsmedewerkers in dienst – maar dat is nog onvoldoende. Door de krappe arbeidsmarkt is het werven van nieuwe medewerkers lastig.

Verenigingen en stichtingen die al klant zijn van ING kunnen dat wel blijven, maar de kosten van de rekening zullen voor hen wel hoger uit gaan vallen. ING wil de kosten van de (witwas)controles deels aan de organisaties doorberekenen. Per september betalen stichtingen en verenigingen 7,50 euro per maand, voorheen was dat nog slechts drie euro.

SBF

De Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF), die zich inzet voor een goede toegang tot het betalingsverkeer voor maatschappelijke organisaties, heeft met teleurstelling op het nieuws gereageerd. ‘Het is van groot belang dat organisaties die zich willen inzetten voor de oplossing van maatschappelijke en sociale problemen hun werk op een normale manier kunnen uitvoeren,’ aldus SBF. ‘Daarvoor is het gebruik van bankrekeningen voor bijvoorbeeld het ontvangen van donaties en het bestellen van hulpgoederen, essentieel.’

SBF doet een dringend beroep op ING om zo snel mogelijk op het besluit terug te komen, en roept andere partijen op hetzelfde te doen.

Witwaspraktijken

Banken zien de laatste jaren strenger toe op witwaspraktijken. ING werd in 2018 al op de vingers getikt wegens ‘ernstige nalatigheid’. De bank had niet voorkomen dat rekeningen bij de bank voor criminele doeleinden konden worden gebruik. Ze troffen destijds een schikking met het Openbaar Ministerie van 775 miljoen euro.

Meer over Stichtingen Verenigingen Goede Doelen SBF Banken ING Witwassen Bankrekeningen

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close