Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Minder mensen vinden weg naar museum, verschraling in sector dreigt

Nieuws

12 september 2022

De museale sector heeft nog altijd te lijden onder de pandemie, blijkt uit de Museumcijfers 2021 van de Museumvereniging waarin de jaarcijfers van 471 musea zijn opgenomen. Het aantal bezoeken daalde van 13,2 naar 11,8 miljoen, terwijl het aantal bezoekers in 2019 nog op 32,6 miljoen lag. Ruim vier op de tien musea sloot het jaar af met rode cijfers (43 procent). Vooral kleinere, gemeentelijke musea hebben het zwaar.

door Redactie Vf

Tijdens de pandemie waren musea langere tijd dicht en kregen zodoende minder inkomsten. Door die lagere inkomsten is het moeilijker voor musea om nieuwe tentoonstellingen en evenementen te organiseren die op hun beurt weer meer (nieuwe) bezoekers aantrekken. Het aantal tijdelijke tentoonstellingen nam met 37 procent af ten opzichte van 2019. ‘De bezuinigingen hebben tot gevolg dat het aanbod verschraalt en daarmee de bezoekers wegblijven met een neerwaartse spiraal tot gevolg,' schrijft de Museumvereniging. Volgens de voorspellingen van de vereniging ontvangen de musea dit jaar in het gunstigste geval 23,8 miljoen bezoekers, in het ongunstigste geval 18,2 miljoen. Dat zou neerkomen op een derde tot de helft minder bezoekers dan voor corona.

Weinig steun van de gemeente 

Musea kregen om het hoofd boven water te houden 121 miljoen euro noodsteun van het Rijk in 2021, in de vorm van TVL- en NOW-regelingen en specifieke noodsteun. Gemeenten sprongen met dertien miljoen euro bij. Dat bedrag is opvallend laag, vindt de Museumvereniging. ’49 procent van de musea heeft de gemeente als hoofdfinancier. Bovendien heet het Rijk in 2020 en 2021 in totaal 410 miljoen euro aan gemeenten overgemaakt ten behoeve van de lokale cultuur. Die bedragen waren echter niet geoormerkt en zijn dus niet overal voldoende ten goede gekomen aan musea of zijn nog niet uitgekeerd.’

Gezonde basis opbouwen

De Museumverenging roept gemeenten op de lokale musea de steun te bieden die zij nodig hebben. Ook roept de organisatie het kabinet op extra middelen voor cultuur uit het Regeerakkoord in te zetten. ‘Om toekomstbestendig te worden en toegankelijk te blijven voor het brede publiek, is een gezonde basis noodzakelijk om op te bouwen en die is nu te smal,’ zegt Vera Carasso, directeur van de Museumvereniging. ‘Deze instellingen bewaren ons erfgoed, vertellen de verhalen van onze samenleving en zorgen daarmee voor de broodnodige verbinding en onderling begrip. Iets dat we juist nu ontzettend hard nodig hebben.’

Bekijk alle Museumcijfers 2021 hier.

Meer over Cultuur Museum Overheid Coronavirus CoVid-19 Museumvereniging Pandemie Gemeente Vera Carasso

Gerelateerde berichten

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close