Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Kabinet: er komt geen ‘Charity Commission’ in Nederland

Nieuws

21 juni 2022

Er komt geen centrale overheidstoezichthouder in de filantropische sector, heeft het kabinet besloten. Ruim een jaar geleden werd in de Tweede Kamer een motie aangenomen om te onderzoeken of er in Nederland een extra stelsel van toezicht moest komen, naar voorbeeld van de Charity Commission (een onafhankelijke overheidsinstelling die liefdadigheidsinstellingen reguleert en (verplicht) registreert) in het Verenigd Koninkrijk. Na onder andere te hebben gesproken met de Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF), zag het kabinet daar geen meerwaarde in.

Logo van de Charity Commission UK en Wales.
Logo van de Charity Commission UK en Wales.

door Redactie Vf

Het Nederlandse kabinet vindt de combinatie van vrijwillige zelfregulering door de sector en toezicht door de overheid op de anbi’s voldoende. SBF is het daar ‘van harte mee eens’: ‘SBF is voorstander van een stelsel met duidelijke basale wettelijke verplichtingen voor alle maatschappelijke organisaties, een robuust anbi-stelsel en zelfregulering in de sector. In de afgelopen periode is hierover de nodige informatie uitgewisseld met de betrokken ministeries.’

In de kabinetsreactie geeft de regering wel aan dat de invoering van de wet WTMO (Wet Transparantie Maatschappelijke Organisaties) wel van belang is voor toezicht op de gehele sector. Dat dossier ligt al langere tijd op tafel en zorgt voor bezorgdheid over de gevolgen voor non-profits, ook op Europees niveau. Verschillende brancheverenigingen voor non-profits hebben aangegeven op dat gebied een vinger aan de pols te houden.

--

Dit nieuwsbericht verscheen eerder in Kort en Goed in Vakblad fondsenwerving, jaargang 24, nummer 3, dat in juni 2022 uitkwam.

Meer over Toezicht SBF Overheid WTMO Vf 24-3 Charity Commission

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close