Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Ruim tienduizend handtekeningen op petitie tegen regeldruk voor vrijwilligers

Nieuws

29 maart 2022

Vandaag (29 maart) wordt een petitie tegen regeldruk voor vrijwilligers aangeboden aan leden van de Tweede Kamer. Vooral voor de besturen van goede doelen, stichtingen en verenigingen is er sprake van overregulering, vinden de indieners van de petitie. De ruim tienduizend handtekeningen worden overhandigd in de week nadat alle Nederlandse organisaties zich in het ubo-register hebben moeten inschrijven.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // Monster Ztudio

door Redactie Vf

De invoering van het ubo-register en alles wat daarbij komt kijken is een van de redenen om de petitie nu aan te bieden, schrijft brancheorganisatie Partin op haar site. ‘Er zijn nog veel meer regels die tijd en energie opslurpen. Tijd die we liever besteden aan goed doen en waar we onze motivatie en energie als vrijwilligers uit halen.’ Bij de petitie zelf wordt naast de ubo-registratie ook het verplicht aanpassen van statuten aan de Wbtr (Wet bestuur toezicht en rechtspersonen) en de opsporingsmaatregelen tegen witwassen en terrorismefinanciering genoemd. 

Volgens de indieners van de petitie, onder leiding van Mark Molenaar van Stichting NOV, ‘lijden alle 396.000 verenigingen en stichtingen daar onnodig onder, of ze nu een jaarbegroting van 500 of 500.000 euro hebben’. Vrijwilligers die zich opgeven om werk te doen voor een stichting of vereniging krijgen de wetgeving erbij als bijvangst, terwijl dat ‘voor velen te complex, te onduidelijk, te technisch en een ver-van-hun-bed show is.’

Met de petitie willen de indieners de overheid verzoeken te beseffen dat vrijwilligers hun werk in goeder trouw en in hun vrije tijd uitoefenen. Liefst zien zij dat kleine organisaties waar mogelijk uitgezonderd kunnen worden van beperkende wet- en regelgeving en dat niet draagkrachtige organisaties niet voor de kosten hoeven op te draaien.

De petitie blijft ook nadat deze is overhandigd aan de minister open.

Meer over Vrijwilligers Vrijwilligerswerk Partin UBO-register Witwassen Wbtr Mark Molenaar Stichting NOV

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close