Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

'Ook CDA Limburg plukte vruchten van positie afgetreden IKL-directeur Vrehen'

Nieuws

8 april 2021

De ontwikkelingen rond de affaire met onlangs aftreden directeur van landschapsstichting IKL Herman Vrehen en het CDA in Limburg volgen elkaar in rap tempo op. Uit onderzoek van NRC blijkt dat het CDA de verkiezingscampagne voor de Provinciale Staten in 2019 deels gefinancierd heeft met geld van IKL.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // G-Stock Studio

door Redactie Vf

De krant schrijft vandaag dat de promotie rond verkiezingsstunt ‘het 1,1 miljoen Bomenplan’ (het planten van een boom namens iedere inwoner van Limburg) van het CDA Limburg, via IKL liep. De stichting zorgde ervoor dat de CDA-kandidaten in alle 31 Limburgse gemeenten een boom konden planten als deel van de campagne, maar de CDA-fractie betaalde maar een fractie van de door IKL gemaakte kosten. Ook de personeels- en transportkosten die voor de actie waren gemaakt kwamen nooit op de factuur te staan. 

Harold Schroeder, voorzitter van het CDA in Limburg, zegt dat de partij de prijzen voor de bomen had opgevraagd en ‘dat uiteindelijk is gekozen voor aanschaf bij IKL.’ Tegenover NRC vertelt hij dat hij alleen maar kan ‘aannemen dat de aan ons gefactureerde prijs klopt. Dit zal binnen IKL ongetwijfeld onderzocht worden en dat oordeel wacht ik samen met u graag af.’

Affaire Herman Vrehen

Vorige maand maakte de krant bekend dat Vrehen tonnen subsidiegeld van IKL doorsluisde naar zijn eigen bv’s en dat hij daarvoor hulp kreeg van Limburgse CDA-gedeputeerden. Dat werd goedgekeurd door het hoofd van de Raad van Toezicht; ook een CDA’er. Het schandaal kostte Vrehen en twee gedeputeerden hun baan en toezichthouder CBF stelde IKL onder verscherpt toezicht. Het CBF roept de RvT-leden in kwestie op om hun verantwoordelijkheid te nemen en ook af te treden.

Update: 9 april 2021

Een dag na het verschijnen van dit artikel maakte het Limburgse provinciebestuur een eventuele motie van wantrouwen niet af te wachten en op te stappen. Enkele uren later kondigde ook commissaris van de koning in Limburg Theo Bovens zijn vertrek aan.

Bron: NRC
Meer over CBF Fraude Verkiezingen Onderzoeksjournalistiek CDA Herman Vrehen IKL

Gerelateerde berichten

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close