Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

NRC: 'Directeur Stichting IKL schoof tonnen naar eigen bv's'

Nieuws

23 maart 2021

Voormalig CDA-politicus in Limburg, Herman Vrehen, heeft als directeur van stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL) in Limburg tonnen subsidiegeld doorgesluisd naar zijn eigen bv’s. Dat schrijft NRC op basis van onderzoek.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock.com // BravissimoS

door Redactie Vf

IKL zet zich in Limburg in voor behoud en ontwikkeling van het landschap en krijgt daarvoor subsidies van provincies en gemeenten, en een vaste bijdrage van de Postcode Loterij. In totaal ontvangt de organisatie ongeveer drie miljoen euro per jaar. Vrehen zou een deel van dat geld via inhuurconstructies in zijn eigen bedrijven steken, in plaats van het geld besteden aan opdrachten, waarvoor vaak statushouders en mensen met een arbeidshandicap werden ingezet. Vrehen zou daarbij hulp hebben gekregen van Limburgse CDA-gedeputeerden.

Het is niet de eerste keer dat Vrehen in opspraak raakt vanwege vermeend wanbeleid. Elf jaar geleden trad hij af als CDA-gedeputeerde nadat er twijfels waren ontstaan over zijn integriteit. Toentertijd zou hij als bestuurder onder andere geld hebben toegespeeld aan organisaties waarmee hij een goede band had.

Toezichthouder CBF geeft aan dat stichting IKL mogelijk onder verscherpt toezicht komt. Omdat het verstrekken van opdrachten aan de bedrijven van Vrehen tegen de regels is, maar ook omdat Vrehen twee keer zoveel betaald kreeg (130.000 euro) dan toegestaan volgens de richtlijnen van de toezichthouder. Dat bedrag was goedgekeurd door de Raad van Toezicht, onder leiding van de burgemeester van Eijsden-Margraten, CDA’er Dieudonné Akkermans. Het CBF gaat daarom ook met de raad in gesprek.

Vrehen erkent tegenover NRC dat hij als IKL-directeur zaken deed met zijn eigen bedrijven, maar dat hij achter zijn werkwijze staat.

Bron: NOS
Meer over Fraude CDA Herman Vrehen IKL

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close