Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Tussenstand Kickstart Cultuurfonds: 16 miljoen voor sector in nood

Kort & Goed

11 november 2020

Het Kickstart Cultuurfonds (een initiatief van de BankGiro Loterij, het Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds en de VandenEnde Foundation, in samenwerking met een groep private cultuurfondsen en het ministerie van OCW) heeft sinds haar oprichting de culturele sector in Nederland met zestien miljoen euro ondersteund. Nu de theaters, musea en muziekpodia weer verder in hun functioneren zijn beperkt door de maatregelen tegen het coronavirus, blijft het Cultuurfonds mogelijk ook volgend jaar in werking.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // Ysbrand Cosijn

door Redactie Vf

418 instellingen en makers

De afgelopen drie maanden ontvingen 418 instellingen en producenten uit heel Nederland een financiële bijdrage van gemiddeld 38.000 euro om hen te helpen met de aanpassing naar een anderhalvemeter-opstelling, bijvoorbeeld door aanpassingen aan het gebouw te maken en hygiënemaatregelen te treffen, zoals de plaatsing van schermen en desinfecteerpompjes. De donaties van het Kickstart Cultuurfonds zijn specifiek bestemd voor organisaties die afhankelijk zijn van publieksgelden én niet in aanmerking komen voor overheidssteun.

Verdeling van de 16 miljoen uit het Kickstart Cultuurfonds per categorie (data: Cultuurfonds)

Bijna vier op de tien toekenningen ging naar organisaties in de Randstad (Noord- en Zuid-Holland, en Utrecht). Een soortgelijk aantal ging naar de andere negen provincies. De overige 20 procent van de toekenningen gingen naar instellingen en persoonlijk die op landelijk niveau actief zijn.

Geld voor duurzame oplossingen 

Vooral plannen voor de langere termijn die werden ingediend konden in deze maanden op een steuntje in de rug rekenen. Duurzamere oplossingen zijn belangrijk om bezoekers ook in de toekomst te kunnen blijven verwelkomen. Op het moment van schrijven zijn vrijwel alle culturele instellingen gesloten als deel van een tijdelijk strengere lockdownperiode. Die duurt op zijn minst twee weken. 

Vervolg van het Fonds in 2021?

Vraag is of het Kickstart Cultuurfonds ook in 2021 beschikbaar kan blijven. De nood in de sector wordt er zeker niet minder op. Op dit moment vindt er overleg plaats tussen de verschillende partijen en het ministerie van OCW. ‘Als dit tijdelijke fonds wordt voortgezet in 2021, zal dit opnieuw door een flexibele organisatie uitgevoerd worden die meebeweegt met de ontwikkelingen, gebruik maakt van inbreng van alle partners en in recordtempo en op professionele wijze aanvragen verwerkt en toekenningsbesluiten neemt,’ schrijft het Prins Bernhard Cultuurfonds op haar site.

Meer over Cultuur BankGiro Loterij Prins Bernhard Cultuurfonds Coronavirus CoVid-19 Kickstart Cultuurfonds Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap VSBfonds

Gerelateerde berichten

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close