Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Longfonds, ReumaNederland en Hartstichting houden grootschalige inhaalcollecte

28 september 2020

Drie organisaties die in maart en april op het CBF Collecterooster stonden gaan in de periode tussen 12 en 24 oktober gezamenlijk langs de deur om alsnog een volledige collecteweek te houden. Door de uitbraak van het coronavirus en de daaropvolgende lockdown konden duizenden collectanten van ReumaNederland, het Longfonds en de Hartstichting toen niet langs de deuren, waardoor de opbrengst voor de goede doelen veel lager uitviel. Met het motto ‘Lopen mét elkaar en vóór elkaar’ slaan de gezondheidsorganisaties nu de handen ineen.

Hartstichting, ReumaNederland en Longfonds gaan samen langs de deuren voor een inhaalcollecte van 12 t/m 24 oktober 2020.
Hartstichting, ReumaNederland en Longfonds gaan samen langs de deuren voor een inhaalcollecte van 12 t/m 24 oktober 2020. © Hartstichting

door Marijn Thijs

Een gezamenlijke collecte zoals deze is nog niet eerder vertoond, maar wel heel hard nodig, meldden de gezondheidsorganisaties. Met de digitale alternatieven voor de huis-aan-huiscollecte werd wel geld opgehaald, maar het gebruikelijke bedrag werd bij lange na niet gehaald.

Financiële achterstand

ReumaNederland zou tussen 15 en 21 maart, vlak na de lockdown, de straten op gaan en moest op stel en sprong improviseren. Algemeen director Jan-Willem Förch trok toen al aan de bel en zei ‘een fractie op te halen van wat we met een normale collecteweek binnenhalen’. Het Longfonds en de Hartstichting hadden iets langer de tijd om een digitale collecte te coördineren, maar liepen ook veel geld mis. Het Longfonds haalde uiteindelijk een half miljoen op met digitale acties – een derde van de gebruikelijke opbrengst – maar ziet het aantal longpatiënten groeien door het coronavirus. De Hartstichting haalde een aardig bedrag op met een mooie online donor journey waar het Vakblad fondsenwerving toentertijd over schreef, maar in vergelijking met de 2,8 miljoen van 2018 viel de eindopbrengst tegen.

Onderzoek, informatie, preventie 

Met het geld dat in deze extra collecteperiode wordt opgehaald gaat ReumaNederland werken aan betere en nieuwe behandelingen, informatievoorziening aan reumapatiënten voor bestrijding en comfortabeler leven. Ook de Hartstichting gaat het collectegeld besteden aan onderzoek, levenskwaliteit van hartpatiënten en preventie. Het Longfonds investeert op haar beurt in wetenschappelijk onderzoek naar longziekten, bijvoorbeeld de ontwikkeling van de mini-long waarmee longweefselherstel versneld kan worden. ‘Baanbrekend onderzoek is duur. Daarom is het zo belangrijk dat wij hier samen onze schouders onder zetten,’ aldus collecte-organisator Patricia Markus van het Longfonds.

Veilig langs de deuren

De drie organisaties treffen een aantal veiligheidsmaatregelen voor de inhaalcollecte, waardoor zij veilig en zoveel mogelijk op afstand langs de deuren kunnen gaan. De collectebussen zullen van QR-codes zijn voorzien. De totale opbrengst wordt met een vooraf bepaalde verdeelsleutel onder de drie organisaties verdeeld.

Meer over Collecteren Longfonds Hartstichting ReumaNederland QR Coronavirus CoVid-19 Inhaalcollecte

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close