Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

ReumaNederland op Radio 1: ‘Door missen collecte halen we maar fractie normale opbrengst op’

31 maart 2020

Het Collecterooster is met de uitbraak van het coronavirus leeggeveegd, waardoor verschillende goede doelen de opbrengst van de collecte mislopen. ReumaNederland zou twee weken geleden aan de beurt zijn geweest, maar besloot – een paar dagen voor het van hogerhand definitief verboden werd – om de collecte op te schorten. In het Radio 1 Journaal vertelde algemeen directeur Jan-Willem Förch vanmorgen over de gevolgen: ‘Met de digitale collectebus halen we maar een fractie op van wat we met een normale collecteweek binnenhalen’.

Collecte.
Collecte. © Fotobureau Dijkstra // Hollandse Hoogte

door Marijn Thijs

‘Voor een organisatie als ReumaNederland is het een groot bedrag wat we mislopen. Normaal halen we 2,5 tot 3 miljoen euro binnen bij de collecte, dat is ongeveer één vijfde van onze totale inkomsten voor een jaar.’ Nu de 40.000 collectanten in de week van 15 t/m 21 maart niet de straat op konden, verzon de organisatie een alternatieve, digitale collecte, maar dat leverde slechts iets meer dan 30.000 euro op.

‘Voor onze collectanten en iedereen die eraan meegewerkt had was het een enorme schok, maar tegelijkertijd snapt iedereen dat deze beslissing genomen is’, aldus Förch tegen journaalpresentatrice Simone Weimans. ‘Toch zet het je vanuit een professioneel oogpunt wel even aan het denken zet.’

Collecte inhalen in het najaar 

Goede doelen in Nederland hebben in de tijd van het coronavirus een belangrijke taak en veel organisaties en non-profits nemen die met beide handen aan. Een digitale collecte op sociale media valt daarom simpelweg minder op. ‘Nog wat harder roepen om te doneren, brengt niet veel extra geld op in deze situatie,’ zegt Förch.

Dat zorgt er echter wel voor dat ReumaNederland met een gat van bijna drie miljoen achterblijft. Daarom zijn de goede doelen die hun collecte mislopen (bijvoorbeeld ZOA, de Hartstichting en Nationaal Fonds Kinderhulp) aan het onderzoeken of ze gezamenlijk de collecte in het najaar kunnen inhalen. ‘Ook dat levert voor ons niet de drie miljoen euro op, maar we vinden het wel netjes om dat met de andere fondsen te doen. Zoveel vrije weken zijn er ook niet in het najaar. Zo gaan de goede doelen ook wel met elkaar om.’

Meer over CBF Collecteren Jan-Willem Förch ReumaNederland Radio 1 Coronavirus CoVid-19

Gerelateerde berichten

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close