Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Longfonds haalt bijna half miljoen op met digitale collecteweek

25 mei 2020

Het Longfonds heeft met haar digitale collecte in de week van 11 tot 16 mei bijna een half miljoen (467.050 euro) opgehaald. Door het coronavirus kon de huis-aan-huiscollecte geen doorgang vinden. ‘Online collecteren was voor iedereen nieuw, ook voor ons. Maar wat hebben we het fantastisch gedaan!’, aldus het Longfonds in reactie op de bekendmaking van het eindbedrag.

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © Shutterstock // NeMaria

door Redactie Vf

Het Longfonds kan het collectegeld op dit moment extra goed gebruiken. In Nederland hebben 1,2 miljoen mensen last van een longziekte en naar verwachting komen er in de nasleep van de coronacrisis nog meer mensen bij. Uit het herstelbeeld van coronapatiënten blijkt dat veel van hen blijvende schade aan de longen houden.

‘Onze speciale dank gaat uit naar alle vrijwilligers die al in de startblokken stonden om aan de deur te collecteren. Waanzinnig om te zien hoe jullie hebben geschakeld naar de online collecte.’

Het grootste deel van de opbrengst van de collecte komt ten goede aan wetenschappelijk onderzoek naar chronische longziekten, zoals de mini-long. Onderzoekers zijn erin geslaagd om uit stamcellen kleine versies van organen te kweken, die de functie van het orgaan nabootst. Nu wordt er gewerkt aan een model van longblaasjes in een onderzoek naar COPD. Deze uitvindingen kunnen ook helpen bij onderzoek tegen corona. In de mini-organen kan het virus tot in detail worden onderzocht en mogelijke vaccins kunnen met behulp van de mini-long worden getest. 

Kwart opbrengst

De gezondheidsorganisatie haalde met de digitale collecte ongeveer een kwart van de normale opbrengst op. Dat is in lijn met andere succesvolle digitale collectes deze coronaperiode. Ook ZOA (220.742 euro) en Fonds Gehandicaptensport (132.000 euro) haalden ten opzichte van de huis-aan-huiscollecte 25 procent van de gebruikelijke opbrengst binnen.

Toch nog langs de deuren? 

Misschien gaan de vrijwilligers van het Longfonds later dit jaar nog langs de deuren om te proberen het restant van de collecteopbrengst te werven. Het fonds kijkt samen met andere gedupeerde fondsen of er een ander moment gekozen kan worden voor huis-aan-huiswerving.

Meer over Collecteren Longfonds Coronavirus CoVid-19 Digitale collecte

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close