Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Verkoop .org topleveldomein gaat niet door

Kort & Goed

1 mei 2020

Het bestuur van internetautoriteit ICANN geeft geen toestemming voor de verkoop van het .org topleveldomein (TLD) aan investeringsmaatschappij Ethos.

De homepage van Wikipedia. Een maatschapelijke organisatie die veevuldig van het .org domein gebruik maakt.
De homepage van Wikipedia. Een maatschapelijke organisatie die veevuldig van het .org domein gebruik maakt. © pixinoo/shutterstock.com

door Redactie Vf

Naar aanleiding van uitvoerig onderzoek heeft het ICANN bestuur besloten geen toestemming te verlenen voor de verkoop die eerder door het Public Interest Registry (PIR) was aangevraagd. Er was in eerste instantie al sprake van uitstel in verband met het coronavirus. Uitstel wordt nu dus afstel. 

Onderzoek en afwegingen

Op 14 november 2019 heeft PIR een officieel verzoek indgediend bij de ICANN om het beheer van het zogenoemde gTLD .org-domein (generic top-level domain) over te dragen aan investingsmaatschappij Ethos Capital. Oorspronkelijk is PIR een non-profit organisatie die als zondanig altijd het beheer voerde over het domein. Echter zou bij de verkoop van PIR aan Ethos de organisatievorm worden aangepast naar een for-profit LLC (de Amerikaanse variant van een BV). 

ICANNs rol

In de zogeheten 'Registry Agreements' is vastgelegd dat bij de overdracht van zo'n gTLD ICANN altijd toestemming dient te geven. Alvorens die toestemming wordt gegeven heeft een onderzoek plaatsgevonden onder andere naar de vraag of het publiek belang wel is gediend met zo'n overdracht. 

Zo ontstond er vorig jaar aanzienlijke commotie in de non-profit wereld over de voorgenomen verkoop. Vooral het for-profit karakter van de nieuwe eigenaar baarde zorgen. De algeheel heersende opvatting was dat binnen aanzienlijke tijd de kosten voor een .org domein waar ook goede doelen gebruik van maken zouden stijgen. 

Conclusie onderzoek

Het bestuur van de ICANN komt unaniem tot de conclusie dat het publiek belang niet is gediend bij de verkoop. Zo vermeldt zij dat de nieuwe eigenaar slechts het belang van haar aandeelhouders zou dienen zonder de .org community daarbij te beschermen. Zoals het bestuur het zelf zegt:

The entire Board stands by this decision. After thorough due diligence and robust discussion, we concluded that this is the right decision to take. While recognizing the disappointment for some, we call upon all involved to find a healthy way forward, with a keen eye to provide the best possible support to the .ORG community.

Bron: ICANN
Meer over .org Ethos Capital Internet domeinnaam ISOC

Gerelateerde berichten

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close