Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

CBF lanceert totaalbeeld van Erkende organisaties in het Nationale Erkenningspaspoort

Onderzoek

27 januari 2020

Het CBF heeft een samenvattend erkenningspaspoort gemaakt waarin de jaarresultaten van de ruim zeshonderd aangesloten organisaties worden gepresenteerd. De toezichthouder noemt het rapport het ‘Nationale Erkenningspaspoort’, met een knipoog naar de Erkenningspaspoorten die CBF-Erkende organisaties moeten hebben.

door Redactie Vf

In 2018 wierven de Erkende goede doelen samen 4,2 miljard euro, waarvan het merendeel afkomstig was van de overheid en particulieren (gemiddeld 38 en 29 procent). Van het uitgegeven geld, ook ongeveer 4,2 miljard, kwam 89 procent ten goede aan de doelbesteding. De overige elf procent werd voor werving en administratie ingezet.

Verschuivingen

Binnen de inkomsten van particulieren zijn kleine verschuivingen te zien. De opbrengsten uit nalatenschappenwerving zitten al geruime tijd in de lift, terwijl het in totaal geworven bedrag via collecte al jaren langzaam afloopt.

Groei

In het Nationale Erkenningspaspoort neemt de toezichthouder ook tijd om even naar zichzelf te kijken. Toen de eerste zeventien Erkenningen werden afgegeven in 1997 werd een bedrag van 300 miljoen ‘met een gerust hart gegeven’. Ruim twintig jaar later zijn er ruim zeshonderd organisaties aangesloten. In het aantal leden zijn een aantal groeipieken zichtbaar, bijvoorbeeld toen kansspelbegunstigden onder het CBF-keurmerk konden vallen in 2005 en na de lancering van het CBF-Certificaat voor kleine goede doelen in 2009. Sinds 2015 groeit het aantal Erkende organisaties constant en gestaag.

Daarnaast gaf CBF nog een aantal interessante feitjes over de zeshonderd aangesloten organisaties: in totaal worden er meer dan 17 duizend voltijdbanen ingevuld en zetten nog eens 660 duizend vrijwilligers zich in voor de goede doelen. De goede doelen zijn in acht sectoren actief (voornamelijk internationale hulp, welzijn en gezondheid).

Volledige rapport

Het volledige rapport is hier te downloaden.

Meer over CBF Erkenningspaspoort Toezicht Erkenning Nationaal Erkenningspaspoort

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close