Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Mijlpaal voor het CBF: 600 organisaties zijn Erkend

Kort & Goed

14 november 2019

Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) heeft een nieuwe mijlpaal behaald. Sinds 1 november zijn er zeshonderd Erkende fondsenwervende organisaties die aan de kwaliteitseisen van het CBF voldoen, bijna een verdubbeling ten opzichte van drie jaar geleden. Dat is vooral goed nieuws voor de donateurs: doneren wordt steeds veiliger.

Logo van CBF, toezichthouder Goede Doelen
Logo van CBF, toezichthouder Goede Doelen © CBF

door Redactie Vf

Steeds meer goede doelen leggen verantwoording af, laten zich controleren en voldoen aan de door het CBF gestelde eisen. Niet alleen het aantal fondsenwervende organisaties , ook de variëteit aan organisaties dat zich bij de toezichthouder aansluit is groeiende. Ruim een kwart van de organisaties die het afgelopen jaar een CBF-Erkenning mochten ontvangen behoren niet meteen tot de groep van traditionele goede doelen. Culturele instellingen (musea, universiteitsfondsen) hebben tegenwoordig ook baat bij een Erkenning, omdat ze steeds afhankelijker van (particuliere) donaties worden om hun doelstellingen te blijven behalen. Van organisaties in de kunst- en cultuursector komt nu al ruim dertig procent van de inkomsten voort uit fondsenwerving onder particulieren.

CBF-Erkenning

De CBF-Erkenning is het keurmerk voor goede doelen die door de toezichthouder wordt verstrekt. Alleen goede doelen die aan strenge kwaliteitseisen voldoen, kunnen de Erkenning krijgen. Ze moeten aantoonbaar bijdragen aan een betere wereld, zorgvuldig met geld om gaan, verantwoording afleggen en zich laten controleren wanneer nodig.

Weten welke zeshonderd organisaties een Erkenning hebben? Kijk in het Register: https://vakbladfw.nl/2XcRq4a

Ook start-ups met vernieuwende fondsenwervende concepten melden zich vaker bij het CBF. De 168 Million Foundation, die bij de meest recente groep Erkende doelen hoort, wist haar inkomsten uit fondsenwerving van 10.000 euro naar bijna een half miljoen uit te bouwen.

In de toekomst kunnen ook crowdfundingsplatforms mogelijk aanspraak maken op een Erkenning van het CBF.

Bron: CBF
Meer over Cultuur CBF Erkenningspaspoort Toezicht Crowdfunding Erkenning

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close