Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Marc Petit bij BNR: ‘Nederland Filantropieland helpt bij ontwikkeling keurmerk donatieplatforms’

Interview Kort & Goed

14 januari 2020

Nederland Filantropieland werkt aan de ontwikkeling van een keurmerk voor doneerplatforms, vertelde directeur Marc Petit dinsdagochtend tijdens het ochtendprogramma op BNR Nieuwsradio. Hij deed die uitspraak omdat niet alle crowdfundingsplatforms even betrouwbaar zijn, terwijl een donateur dat niet meteen door heeft. Vorige week nog probeerden oplichters mensen te laten doneren aan een actie voor de nabestaanden van het bakfietsdrama in Bussum via Doneerfonds.nl. De site haalde de donatie-actie maandag van de site.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie.

door Redactie Vf

‘We prijzen ons gelukkig dat dit maar enkele keren per jaar voorkomt, maar dat is geen reden om ons geen zorgen te maken’, zij Petit tegen presentator Bas van Werven. Nederland Filantropieland lanceerde het initiatief voor een keurmerk vorig jaar in december, door een bijeenkomst met alle donatieplatformen voor goede doelen te organiseren.

Eisen

Om in aanmerking te komen voor een keurmerk moeten organisaties aan eisen voldoen. Het donatieplatform moet bijvoorbeeld kunnen bewijzen dat de mensen die een inzamelingsactie opzetten dat met de goede bedoelingen doen. ‘Men moet nagaan of diegene echt bestaat, of die bijvoorbeeld netjes ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel, of alle benodigde informatie terug te vinden is.'

Tegelijkertijd moet duidelijk zijn wie de mensen achter het donatieplatform zelf zijn. ‘Veel doneerplatforms geven op hun site aan wie de oprichters zijn, hoe de organisatiestructuur in elkaar zit. Het is mooi als een doneerplatform ook ervoor zorgt dat de gelden die binnenkomen meteen zeker gesteld worden op een rekening, zoals een notaris dat doet. Als er dan iets gebeurt met het platform komt het geld in ieder geval op de plek waar het voor bedoeld is: bij het goede doel.’

Particulier initiatief 

Toch is een keurmerk opstellen voor donatie-acties niet gemakkelijk. Daarom zou een eventueel keurmerk verder ontwikkeld moeten worden. ‘Een crowdfundingsactie is vaak een particulier initiatief, dus we willen ook niet alles dichttimmeren. We willen mensen alert maken en vertellen: als je met elkaar zaken gaat doen, kijk dan naar een aantal basisprincipes en of die goed geregeld zijn.’

‘We prijzen ons gelukkig dat dit maar enkele keren per jaar voorkomt, maar dat is geen reden om ons geen zorgen te maken’

Bakfietsdrama

Nederland Filantropieland kondigde haar intenties aan na het bericht dat een kwaadwillende probeerde via Doneerfonds.nl geld in te zamelen voor de nabestaanden van het ongeluk met een bakfiets in Bussum, waarbij vorige week een vrouw om het leven kwam. Het is nog altijd niet duidelijk wie achter die malafide doneeractie zat. De gemeente Gooise Meren roept gedupeerden op zich te melden bij de politie.

Het CBF gaf tegenover het AD aan dat zij niet bekend waren met de site Doneerfonds.nl. Petit had ook nog niet eerder van het platform gehoord, zei hij tijdens de uitzending van BNR.

Ask me Anything

Aansluitend aan de nieuwsshow was Marc Petit dinsdag ook te gast bij ‘Ask me Anything’ op BNR Nieuwsradio. De uitzending, waarin ook Jan Willem Onink van Collin Crowdfund te gast was, is nu te beluisteren als een podcastaflevering.

Meer over Fraude Crowdfunding Marc Petit Oplichting Donatieplatforms Donaties Bas van Werven BNR Nieuwsradio Jurgen Raymann

Gerelateerde berichten

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close