Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

424 miljoen euro voor Nederlandse crowdfundingsprojecten in 2019

Onderzoek Kort & Goed

6 januari 2020

Het bedrag dat in Nederland via crowdfunding wordt opgehaald is in 2019 opnieuw flink gestegen, blijkt uit een onderzoek van het platform Crowdfundingcijfers.nl. Het afgelopen jaar werd er via publieksfinanciering een totaal van 424 miljoen euro geworven, 29 procent meer dan in 2019. Toen werd er 329 miljoen verzameld. Het aantal projecten en ondernemingen dat de vruchten plukte van via crowdfunding vergaard geld is met ruim 13.000 ook hoger dan ooit.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie.

door Redactie Vf

Veruit het grootste deel van het geld, 387,1 miljoen, werd verzameld voor de 2.600 ondernemingen die met crowdfunding tot stand kwamen (91 procent van het totale bedrag). Gemiddeld wist iedere onderneming 148.000 voor zich op te halen. Ook maatschappelijke projecten, consumentenleningen en creatieve projecten konden op flinke sommen geld rekenen: ieder maatschappelijk project kreeg gemiddeld tweeduizend euro, creatieve projecten wierven gemiddeld elfduizend euro en consumenten rond de achtduizend euro.

Recordaantal projecten

Als je het aantal crowdfundingsprojecten bij elkaar optelt kom je uit op 13.087; nog nooit waren er zo veel succesvol gefinancierde initiatieven in Nederland. Met name het aantal maatschappelijke projecten groeide fors naar ruim achtduizend. Steeds meer mensen zetten crowdfunding dus in voor een goed doel.

Lenen

De meest populaire vorm van crowdfunding is met afstand een lening. 375,7 miljoen van het totaalbedrag is gedoneerd in de vorm van een lening met rendement. Echter zakte het nettorendement van deze leningen licht (naar 3,6%). Tegelijkertijd werd ruim 15,4 miljoen euro gedoneerd zonder tegenprestatie. De verkoop van aandelen, rewards (financiële bijdrage met tegenprestatie in natura) en converteerbare leningen (investering die later wordt omgezet in een lening of aandelen) waren als vorm ook goed voor 9,5 tot 12,6 miljoen euro.

Hoe kwam dit onderzoek tot stand?

Het onderzoek van CrowdfundingCijfers.nl presenteert een overzicht van de campagnes die in 2019 succesvol afgerond zijn. Het platform probeert door voortdurend de beschikbare informatie te verzamelen en bundelen een compleet beeld van de ontwikkeling van crowdfunding geven. CrowdfundingCijfers.nl maakt gebruik van de cijfers van ruim zeventig Nederlandse platforms en nog eens veertien internationale platforms waar Nederlandse projecten op actief zijn.

Geldvoorelkaar en Collin Crowdfund

Twee crowdfundingsplatforms hebben in 2019 de grens van 50 miljoen opgehaalde euro’s overtroffen: Geldvoorelkaar en Collin Crowdfund. Met ruim 51,3 miljoen was Geldvoorelkaar de marktleider, al zat Collin Crowdfund hen op de hielen met 51,1 miljoen euro. De top-3 wordt gecompleteerd door NLInvesteert, een platform wat bijna 30,5 miljoen euro via crowdfunding verzamelde.

Met de voorgaande jaren erbij opgeteld heeft Collin Crowdfund nog altijd de grootste portefeuille en is daarmee het grootste platform van Nederland. De portefeuille van het platform is opgeteld bijna 207 miljoen euro.

Meer over Doneren Crowdfunding Collin Crowdfund Geldvoorelkaar Leningen Projecten

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close