Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Filantropen-Special FD: Hoe particuliere filantropie het charitatieve landschap verandert

9 december 2019

Vanuit eigen initiatief goed doen is een trend in de filantropie, maar hebben zulke particuliere bewegingen wel het gewenste effect? In de Filantropen-special van het Financieele Dagblad (FD) worden de voors en tegens afgewogen: ‘Het filantropische landschap dreigt kleinschalig en chaotisch te worden.’

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie.

door Redactie Vf

Filantropie is tegenwoordig voor iedereen bereikbaar, mede door de technieken die de laatste jaren zijn ontwikkeld. Doneren kan op een snelle, makkelijke en betrouwbare manier bij doelen die steeds vindingrijker worden – maar tegelijkertijd is ook het vertrouwen in de filantropische sector afgenomen omdat de sector gevoelig is voor schandalen.

Ondertussen zijn er wel duizenden particuliere fondsen uit de grond geschoten, blijkt uit recent onderzoek van Sara Kinsbergen van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ook het aantal anbi’s is de laatste jaren gegroeid tot liefst 43 duizend. Het aantal donaties dat de particuliere initiatieven ontvangen neemt toe ten koste van de gevestigde doelen. Het FD vraagt zich daarom af: zijn die grote hulporganisaties nog wel van deze tijd? En wat is het effect die versplintering van geschonken geld op het imago van nonprofits in het algemeen?

Lees het volledige stuk uit het Het Financieele Dagblad hier. Dit artikel is deel van een special over Filantropie. Andere artikelen uit de serie zijn op de site van het FD te vinden.

Meer over Doneren ANBI Filantropie in Nederland Filantropie Donateursvertrouwen Particuliere donaties Financieele Dagblad Particuliere filantropie

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close