Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

OM eist drie jaar cel tegen frauderende oprichter Stichting Droom Wens

Kort & Goed

5 november 2019

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft drie jaar celstraf geëist tegen de oprichter van Stichting Droom Wens. Hij zou jarenlang geld achterover hebben gedrukt en de administratie hebben vervalst. Op die manier wist hij ruim zeven ton vrij te maken voor eigen gebruik, schrijft de NOS.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock.com // BravissimoS

door Redactie Vf

De 61-jarige man uit Capelle aan den IJssel werd eind november 2018 aangehouden. Opsporingsdienst FIOD vond in zijn woning collectebussen, een geldtelmachine en ongeveer 1200 euro aan kleingeld. Ze legden ook beslag op de administratie van de stichting.

Stichting Droom Wens was een organisatie die de wensen van kinderen vervulden die een traumatische ervaring mee hadden gemaakt. Veel van het aan de stichting gedoneerde geld kwam dus niet bij het doel terecht, maar bij de oprichter. Hij gaf het geld onder andere uit aan privézaken, een business seat in het station van voetbalclub Excelsior en hij vergokte een deel in het casino. ‘De verdachte was vooral bezig met het vervullen van zijn eigen droomwensen,’ volgens het OM tijdens de zitting.

Volgens RTV Rijnmond had de oprichter de stichting zo ingericht dat hij als enige eindverantwoordelijke was, waardoor hij ongestoord geld kon verduisteren. ‘De zaak van Stichting Droom Wens is een voorbeeld van hoe erg het mis kan gaan als één persoon verantwoordelijk is voor de financiële handel en wandel’, volgens het OM.

Onschuldig

De verdachte ontkent in alle talen. Volgens hem berust de situatie op een misverstand, en een kostbare bovendien, omdat hij de getraumatiseerde kinderen niet langer kan helpen.

Het OM gelooft niet in zijn onschuld. Hij heeft niet alleen het vertrouwen van donateurs beschaamd, maar ook andere goede doelen benadeeld. Ieder negatief nieuwsbericht legt de goede doelen sector onder een vergrootglas. Vooral Stichting Kinderdroomwens, die niets met de frauderende stichting te maken heeft, moest zich met hand en tand verdedigen.

Bron: NOS
Meer over Fraude Donateurs Donateursvertrouwen Administratie Openbaar Ministerie Stichting Droom Wens

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close