Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Goede doelen en filantrokapitalisme: een ongelukkig huwelijk?

24 augustus 2023

In het meest recente Geven in Nederland-onderzoek bleek dat bedrijven voor het eerst grotere gevers zijn dan huishoudens.1 Voor Nederlandse fondsenwervers dus een steeds belangrijkere pilaar in hun geefstrategie. Waar zij nog niet vaak mee te maken zullen hebben, zijn filantrokapitalisten. Weldoeners van megabedrijven die zich mengen in het filantropische spectrum. Fondsenwerver David Heyer wijdt er in zijn boek ‘Wie heeft het geld opgegeten?’, een apart hoofdstuk aan.2 In het boek, dat zich richt op ontwikkelingssamenwerking in Afrika, pleit hij voor een andere manier van die hulp aan het Zuiden. En waarschuwt hij voor de opkomst van het filantrokapitalisme.

David Heyer bij Nursing School Salone.
David Heyer bij Nursing School Salone.

door David Heyer

Filantrokapitalisten

Het duurde even voordat de discussie over rijke familiebedrijven die ‘hun’ filantropie organiseren via een eigen fonds, in Nederland oplaaide. Het gebeurde na het verschijnen van het boek van Anand Giridharadas: ‘Winners Take All’.3 Volgens Giridharadas zijn deze rijke weldoeners zogenaamde ‘filantrokapitalisten’, die zelf vinden dat ze beter in staat zijn om sociale problemen op te lossen dan hun regeringen. Dit doen ze door resultaatgericht en doelmatig filantropisch te geven, precies op de wijze zoals hun bedrijven enorme winsten hebben gerealiseerd. Ze pretenderen de filantropiesector efficiënter te maken door de introductie van marktlogica en -werking. In het Vakblad werd hier in 2020 al aandacht aan besteed. De intrede van deze filantrokapitalisten was nieuw. Hun werkwijze verschilde van alle traditionele vormen van filantropie die we tot dan toe kenden omdat het een kapitalistische benadering met winstoogmerk omvatte, om onze grootste en meest urgente problemen op te lossen.

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen:

https://www.fondsenwerving.nl/vf-account-maken

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over Filantropie Bedrijven Belasting Maatschappij Anand Giridharadas VF 25-4 David Heyer Filantrokapitalisme Big Tech Charity Wie heeft het geld opgegeten

David Heyer

Gastauteur

David Heyer is ruim twintig jaar actief als fondsenwerver. Op dit moment is hij Hoofd Fondsenwerving en Programma’s bij Hospitaalbroeders. Hij schreef het boek: ‘Wie heeft het geld opgegeten?’, over zijn ervaringen na meer dan veertig bezoeken aan ziekenhuizen en klinieken in tien Afrikaanse landen.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close