Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Cultureel Erfgoed

Column

18 november 2021

Zo om de twee weken wordt er aangebeld en staat er iemand met een collectebus voor de deur. Meestal een oudere dame of heer met een vertrouwenwekkende blik in de ogen. De collectebus wordt naar je toe bewogen en gelijktijdig wordt de giftvraag gesteld. Mijn antwoord is altijd: ‘Ja’. Er staat in de keuken een potje met kleingeld en daar kunnen altijd een paar euro’s uit gemist worden. Zo gaat het bij mij thuis al jaren. En dat ondanks mijn slechte opvoeding op dat gebied.

door Marc Petit

Als oudste van het gezin was aan mij de taak om tijdens etenstijd de deur te openen voor de aanbellende collectant. ‘Zeg maar dat ik al gegireerd heb’, was de boodschap die ik van mijn vader meekreeg. In het begin geloofde ik hem, maar later niet meer. Plichtsgetrouw bleef ik deze boodschap wel verkondingen. Geen enkel moment overwoog ik om mijn moeizaam gespaarde zakgeld voor het goede doel te offeren.

De collecteopbrengsten lopen elk jaar met een paar procent terug. Belangrijkste oorzaak is het gebrek aan collectanten. Collectebusfondsen weten aan het begin van hun collecteweek altijd al precies wat ze gaan ophalen. Namelijk het aantal collectanten maal gemiddeld zo’n 75 euro per collectant. Ondanks de dalende inkomsten gaat iedereen ermee door. Als je gaat rekenen, zijn veel collectes verliesgevend. Toch weerhoudt dat fondsen niet om hun collectes ieder jaar weer te continueren. ‘Goed dat we de mensen weer eens spreken en dat ze geattendeerd worden op ons bestaan’, is het meest gehoorde argument. Maar de collecte was toch bedoeld om geld op te halen? Schijnbaar niet voor iedereen. Die krijgt nu ook een communicatiedoel. Neem de adressen van je bestaande donateurs mee en bedank ze als je toch door de wijk loopt. En iets dat je al sinds mensenheugenis doet, schaf je niet zo maar af. Ook je plaatsje in het collecterooster is een collectors item en dat geef je niet zomaar op.

‘Goed dat we de mensen weer eens spreken en dat ze geattendeerd worden op ons bestaan’

En er nu is er gelukkig sinds enige tijd een geheel nieuw argument: de collecte staat op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Nou, dan mag het wat kosten om die te behouden.

Meer over Collecteren Marc Petit Cultureel Erfgoed Collecterooster Vf 23-5

Marc Petit

Gastauteur

Marc Petit is al tientallen jaren actief als bestuurder, veelal in de filantropie. Sinds mei 2018 was hij directeur van Nederland Filantropieland, dat in 2020 samenging met Goede Doelen Nederland. Hij werkte mee aan het vervlechten van de programma's van beide organisaties. Op dit moment is hij onder andere bestuursvoorzitter bij het mr. Roelsefonds en bestuurslid bij de Stichting Nationale Geefdag(en) en de Stichting Regulering Huis-aan-Huis Werving.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close