Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Verwaarloosde idealist

Column

31 december 2020

Als een stel uitgeputte marathonlopers strompelen we naar de finish van 2020. Nog even aftellen en we mogen weer met een schone lei beginnen. Natuurlijk wensen we alles en iedereen een gezond en gezegend nieuwjaar. Maar deze keer menen we het net even meer dan anders. Dat is mooi.

Het logo van The Happy Activist
Het logo van The Happy Activist © The Happy Activist

door Jeroen Talens

Goed nieuws ook voor mijn hondje Bleep: zonder vuurwerk verloopt haar jaarwisseling vast een stuk vrediger. En zelf mag ik dit jaar die drie verplichte zoenen voor de buurvrouw-waar-ik-de-naam-maar-niet-van-kan-onthouden, overslaan. Ook een lekker vooruitzicht.

Ja, wie er oog voor heeft ziet zelfs in deze donkere tijden de zon achter de wolken schijnen. En weet je wie er altijd oog voor heeft? De Happy Activist.

De Happy Activist gebruikt vrolijkheid als wapen. Hij gelooft niet in petities en demonstraties, maar wel in mensen die op eigen houtje de wereld mooier maken. En dus brengt hij hun kleinschalige, duurzame acties onder de aandacht van een groter publiek.

Het afgelopen jaar hebben zijn filmpjes mijn vertrouwen in de mensheid op belangrijke momenten van de ondergang gered. En dat is best belangrijk voor een somber type als ik ('verwaarloosde idealist' zou mijn psychiater zeggen).

Kinderen die getraumatiseerde asielhonden voorlezen. Mensen die vrijwillig bladeren opruimen. Een virtuele treinreis voor oudjes die de deur niet meer uit kunnen. De voorbeelden zijn eindeloos: hoopvolle verhaaltjes over wereldverbeteraars zonder grootheidswaanzin.

Aan de vorm zie je direct dat hier een ervaren communicatiemens achter zit. Het zijn hapklare en visueel aantrekkelijke berichten, met loeigrote tekstblokken. Even snel opladen en weer verder met je drukke leven - maar nu wel met een glimlach op je gezicht. En een verhaal dat je gretig doorvertelt.

Hij heeft het dit jaar zelfs geschopt tot de Duurzame 100 van dagblad Trouw. Daar staat hij tussen uiteenlopende types als de Klimaatoma’s (in actie voor de wereld van je kleinkinderen), het Peukenmeisje (raapte al 188.000 sigarettenpeuken van straat) en het Wormenhotel (er staat er zelfs een op het dak van de Heineken Brouwerij!). Eigenlijk de helden waar hij normaal altijd over schrijft!

Dus beland je in het nieuwe jaar toch weer in een dip? Ben je structureel op zoek naar hoop in bange dagen? Houdt de crisis aan als het virus is verdreven? Laat je dan op sleeptouw nemen door deze verhalenverteller. Je kunt zelfs doen wat ik doe: voor een jaartje donateur worden! Want het is dan misschien geen goed doel, het laat wel zien hoe goed het is om een doel te hebben.

Tot volgend jaar.

--

Dit artikel verscheen eerder in Vakblad fondsenwerving, jaargang 22, nummer 8, dat in december 2020 uitkwam.

Meer over Jeroen Talens Vf 22-8 Happy Activist

Jeroen Talens

Columnist

Jeroen Talens is copywriter bij Happy Horizon Non-profit. Hij was vaste columnist van het Vakblad fondsenwerving van 2013 tot 2020.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close