Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

De redactie van Vakblad fondsenwerving over Jaap

Necrologie

21 september 2020

De redactie van Vakblad fondsenwerving haalt herinneringen op aan werken voor en met Jaap.

Logo Vakblad fondsenwerving.
Logo Vakblad fondsenwerving. © Vakblad fondsenwerving

door Redactie Vf

Joëlla Angenent

Rechtdoorzee. ‘Fijn, iemand die snel reageert op mails. Dat scheelt zoveel tijd’, zei Jaap tijdens onze eerste ontmoeting in Van der Valk Breukelen nu bijna een jaar geleden.

Die uitspraak typeert hem: efficiënt, nuchter en rechtdoorzee. Heerlijk om mee te werken en van te leren. Maar tijdens de redactievergaderingen ontdekte ik de relaxedheid die hij altijd met zich mee nam en zijn vele kleurrijke verhalen over de goededoelenwereld. Dat hij nog lang niet was uitverteld, was duidelijk. En voor ons blad waren er plannen en ideeën te over. We gaan er als redactie voor zorgen dat deze plannen werkelijkheid worden. Voor jou als lezer, en voor Jaap.

Rust zacht.

--

Teije Brandsma

Hoeveel honderden miljoenen hebben de inspanningen van Jaap de afgelopen decennia indirect opgeleverd? Dat vroeg ik me af als redactielid van het Vakblad, een aantal dagen nadat het nieuws van het plotseling overlijden van Jaap enigszins een plek had gekregen.

Hoeveel effectiever zijn de fondsenwervers van Nederland geworden dankzij de vele, vele artikelen die Jaap de afgelopen decennia schreef, redigeerde of bedacht? Hoeveel extra’s hebben die goede doelen van elkaar geleerd naar aanleiding van zijn inspanningen om de sector beter te organiseren, via de Vakdag bijvoorbeeld?

Geld is slechts een middel. Waar het om gaat is dit: hoeveel levens zijn indirect via die goede doelen positief beïnvloed? Tienduizenden? Honderdduizenden? Meer zelfs? Het is nauwelijks concreet te maken en toch reëel.

Jaap, je was goed bezig jongen.

--

Caroline Vlietstra

In februari 2019 schoof ik aan bij mijn eerste Vakblad Fondsenwervingvergadering. Jaap en ik hadden elkaar een week eerder ontmoet en ik zou worden toegevoegd aan de club redactieleden.

Vanaf die eerste bijeenkomst werd me duidelijk hoe Jaap tegen de wereld van fundraising en non-profits aankeek. Hoe belangrijk hij het vond dat er geld binnenkwam voor goede doelen en met hoeveel hartstocht hij zich inzette tegen onrecht. Met dezelfde passie maakte hij het vakblad, zijn kindje. Wanneer ik voor het magazine een interview ging afnemen, drukte hij me steevast op het hart kritische vragen te stellen en in discussie te gaan. Want, zo vond hij, aan meepraters en jaknikkers had je niks en kwam je nergens. Het werd een leerzaam jaar. Een jaar waarin me duidelijk werd dat ik me diep moest schamen voor de keren dat ik mopperend naar de voordeur liep om iets in de collectebus te gooien of me stoorde aan de fondsenwerver die me tijdens het eten ‘lastigviel’. Jaap, je kennis was immens groot. Dank je dat ik bij je in de leer mocht, het was een hele eer.

--

Anouk Blom

Daar zat Jaap met zijn hond te wachten bij restaurant Dauphine. We zouden een gesprek hebben over wat ik kon doen voor het vakblad, het werd een anderhalf uur durend gesprek over van alles.

'Deze man gaat nooit met pensioen', dacht ik en dat was hij ook niet van plan: pensioen was volgens hem voor mensen was die hun werk niet leuk vonden; daar had hij absoluut geen last van. Hij ging door zolang dat kon. Ik stond versteld van zijn nuchtere blik, diepgaande kennis over de fondsenwerving en zijn ideeën en wil om de wereld te veranderen, zelfs na al die jaren in het vak. Een positieve criticus, altijd op zoek naar een oplossing voor problemen en open voor nieuwe ideeën, mits goed doordacht en anders had hij wel ideeën om het te verbeteren. Bedankt voor jouw unieke en oprechte kijk op de dingen, Jaap. Gelukkig is met pensioen gaan nooit aan de orde gekomen.

--

Mana Asadi

Eerlijkheid, objectiviteit en transparantie. Dit zijn de drie dingen die Jaap mij leerde toen ik elf jaar geleden bij hem binnenliep als stagiaire. Vanaf de eerste dag begeleidde hij mij als een mentor, niet bang om mij op mijn fouten te wijzen, maar hij stond altijd achter mij.

Jaap was degene die mij inspireerde naar Iran te gaan en een artikel over het dierenleed daar en het gebrek aan fondsenwerving ervoor te schrijven. Als een mentor en vriend was het ook Jaap die vervolgens zijn naam onder het artikel schreef zodat ik niet in de problemen zou komen. Mijn passie voor schrijven werd door hem aangewakkerd en zelfs op mijn huidige politieke denkbeeld heeft hij een positieve invloed gehad, nooit gedwongen, altijd gemeend. Hij heeft mij als freelancekracht altijd het werk gegund en toevertrouwd, en als vriend geleerd dat er niks in het leven belangrijker is dan familie en gezondheid. Vol trots deelden we de belangrijkste momenten van ons leven, om vervolgens weer verder te gaan tot de orde van de dag. Jaap Zeekant was een mentor, een vriend, een leider.

Mana is redactie-assistent van Vakblad fondsenwerving.

--

Eelco Keij

Een enorme schok, een enorm verlies: anders kan ik het overlijden van Jaap niet samenvatten. Fondsenwerving in Nederland, fondsenwervend Nederland, fondsenwervers in Nederland - alles en iedereen kende Jaap, want Jaap was de link en de schakel, bijzonder plezierig om mee samen te werken, en altijd proactief meedenkend.

Iedereen vroeg Jaap om raad, betrok Jaap bij nieuwe ideeën en volgde inhoud en ontwikkelingen bij Vakblad Fondsenwerving nauwgezet. Zelf was ik daar geen uitzondering op: alhoewel we elkaar vanuit het buitenland maar sporadisch konden zien, was het contact er zeker en meer dan eens deed het IFC of de Vakdag dienst als de broodnodige locatie van bijpraat. Wat volgde was dan steevast een gesprekscombinatie van filantropie en politiek, uitmondend in verschillende actiepunten - we waren beiden van dezelfde partij, en dat gaf een extra klik. Eind mei spraken we af dat ik zou helpen met de fondsenwervingslobby richting de politiek. Wat spijt het me verschrikkelijk dat we deze lobby zonder jou moeten voortzetten. Maar voortzetten, dat zullen we, nu deels ook als eerbetoon.

--

Dana Dijkgraaf

Met veel plezier hebben we samen velen nummers gemaakt: soms met wat pittige deadlines waarin we graag alle marge pakte die mogelijk was, maar altijd wel met een optimisme en enthousiasme wat Jaap typeerde. De vrijheid die en het vetrouwen dat Jaap mij altijd heeft gegeven om te maken wat ik dacht dat goed was - was ontzettend fijn. Het blijft onwerkelijk en dat gevoel zal nog wel even aanhouden. Want het vakblad zonder Jaap... is toch wel een beetje vreemd. Maar met het redactieteam, Marianne en Chris Zeekant blijven we mooie nummers maken. Voor de lezers, voor de branche en voor Jaap Zeekant.

Dana is vormgever van Vakblad fondsenwerving.

--

Een versie van dit artikel verscheen in het Vakblad fondsenwerving van 8 september 2020, de Legacy editie Jaap Zeekant.

Meer over Vf 22-4 Legacy-editie Jaap Zeekant In memoriam Jaap Zeekant

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close