Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Internationale hulporganisaties zijn deel van het probleem

Reportage

7 mei 2020

Er giert een granaat over ons heen. Joseph buigt zich verder over zijn motorstuur en maakt plotseling een zwaai naar links. Het blijkt een hobbelig sluipweggetje naar mijn hotel. Hij levert me af bij de receptie en rijdt snel weg. Hij wil, nu de granaten vallen in Goma, bij zijn vrouw en kinderen zijn. Deze ochtend had hij me opgehaald om een nieuwe moestuin te bewonderen. Maar juist die ochtend besloten rebellen om Goma te bestoken met granaten en dus maakten we dat we wegkwamen toen we de eerste explosies hoorden. Goma blijft de volgende drie maanden onder vuur liggen en wanneer de rebellen de stad intrekken, is er niemand die ze tegenhoudt. In een paar weken tijd roven ze de stad leeg en vertrekken daarna in gestolen jeeps weer naar hun heuvels.

Bewoners van Goma kijken nieuwsgierig naar de restanten van een kerk die grotendeels verwoest werd na een granaatinslag.
Bewoners van Goma kijken nieuwsgierig naar de restanten van een kerk die grotendeels verwoest werd na een granaatinslag. © Anneke Verbraeken

door Gastauteur: Anneke Verbraeken

Joseph is een wat sprietige leraar Engels op een van de talloze universiteiten in Goma, Oost-Congo, een van de gevaarlijkste gebieden ter wereld. Als leraar Engels schrijft hij die taal bijna foutloos, maar het spreken is een probleem. Zijn lessen zijn dus maar gewoon in het Frans. Hij heeft een kantoortje zo groot als een bezemkast, met daarin een houten bureau en een gammele stoel.

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen:

https://www.fondsenwerving.nl/vf-account-maken

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over Afrika Hulpverlening NGO's Anneke Verbraeken Vf 22-3 Goma Interntionale hulporganisaties Oost-Congo

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close