Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

LegacyForesight: hoe het coronavirus effect kan hebben op werving nalatenschappen

Onderzoek

2 april 2020

Het coronavirus en haar ongekende gevolgen hebben effect op de hele wereldbevolking. Ook de nalatenschappenmarkt ondervindt een aardverschuiving. Aan de ene kant worden testamenten belangrijker, aan de andere kant zijn verschillende aspecten van de werving lamgelegd. LegacyForesight onderzocht de potentiële gevolgen van het coronavirus voor de komende vijf jaar (met cijfers uit het Verenigd Koninkrijk, Nederlandse cijfers verschijnen in juni).

door Marijn Thijs

Uit onderzoek van LegacyForesight blijkt dat de inkomsten uit nalatenschappen in 2020 vermoedelijk drie tot negen procent lager uit zullen vallen, mede door de economische gevolgen van de crisis. De beurskoersen zijn nu al drastisch gedaald en het werkeloosheidscijfer zal stijgen. Naarmate de economische situatie verslechtert, ligt het in de lijn der verwachting dat de waarde van de legaten lager zullen uitvallen. Tegelijkertijd spiegelt het aantal nalatenschappen dat goededoelenorganisaties ontvangen de trends in aantallen sterfgevallen. Door het coronavirus zou het aantal doden flink kunnen afwijken van het gemiddelde in een jaar.

'Slechts' 14 tot 19 procent hoger in 2024

Toch wordt het opmaken van een testament met een gift aan een goed doel wel populairder. In 2024 is de verwachting dat het uit nalatenschappen opgehaalde bedrag veertien tot negentien procent hoger ligt dan nu. Indrukwekkende cijfers, maar ze hadden indrukwekkender kunnen zijn, benadrukt LegacyForesight (de verwachtingen liggen anderhalf tot vijf procent lager dan bij de vorige voorspelling, twee maanden geleden).

Disclaimer

Dit onderzoek is uitgevoerd door LegacyForesight met het Verenigd Koninkrijk als uitgangspunt. Exacte percentages kunnen voor Nederland verschillen.

Deze scenario’s bevatten prognoses van Oxford Economics. Ze gaan uit van zowel een snel als een meer duurzaam herstel van de economie, en een aantal coronadoden van 20.000 tot 40.000 in het Verenigd Koninkrijk over de komende achttien maanden.

Daarnaast heeft LegacyForesight enkele aannames opgenomen voor mogelijke vertraging bij processen bij overheidsdiensten en liefdadigheidsinstellingen, al zullen die ook per organisatie en land verschillen.  

Administratieve achterstand

De grote piek in de opbrengst wordt in de aankomende twee jaar verwacht, want ook op administratief niveau zijn dit jaar problemen voorhanden. Als mensen niet naar hun werkplek kunnen, zoals nu in veel sectoren het geval is, zal dit waarschijnlijk druk uitoefenen op de administratie achter de nalatenschappenwerving. Goede doelen zijn afhankelijk van hun werk om legaten te blijven ontvangen. Er zal in 2021 en 2022 vermoedelijk een achterstand weg te werken zijn.

Onduidelijk

De exacte omvang van de economische, demografische en administratieve effecten blijft hoogst onzeker in dit stadium van de virusuitbraak. Want ‘we zijn voorbij de start, maar nog niet aan het eind van het begin’, zoals premier Rutte dat zo dinsdag tijdens zijn persconferentie zei.

Meer over Nalatenschap Nalatenschappen Arjen van Ketel Fondsenwerving Legacy Foresight Coronavirus CoVid-19

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close