Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

De held van 2020

Column

28 januari 2020

Wat denk je: als scholieren over pak-m-beet 100 jaar geschiedenisles hebben, wat krijgen ze dan te horen over 2019? Welke gebeurtenis wordt historisch? Wie haalt de geschiedenisboekjes? Ik zou het echt niet weten.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie.

door Jeroen Talens

Bij gebrek aan helden richt ik mijn hoop op de toekomst. Op de held van 2020, want daar hoef ik niet lang over na te denken. De fiets natuurlijk! Haha, ik hoor automobilisten al verontwaardigd grommen. ‘De fiets? Is dat niet dat ding dat altijd zonder licht door rood rijdt? Die mij overal en onverwachts afsnijdt en mijn ruimte inneemt?’

Ja die. En juist vanwege die ruimte. Want de meeste automobilisten snappen niet dat het verkeer dankzij al die fietsen nog een klein beetje doorstroomt. Uit onderzoek blijkt dat elke fietser ruim tien vierkante meter ruimte op de rijweg scheelt. Fietsen zorgen dus feitelijk voor minder files en een betere doorstroming van het verkeer. Graag gedaan.

Bijna een kwart van de Nederlanders gaat met de fiets naar het werk. Je moet er toch niet aan denken dat die allemaal met de auto gaan? Een andere reden om de fiets op het schild te heffen: fietsende werknemers zijn gemiddeld een dag minder ziek dan hun autorijdende collega’s. Ze zijn structureel gezonder en maken minder zorgkosten.

Je zou het niet verwachten, maar Nederland is als fietsland is nog lang niet uitgegroeid. Voor het komende jaar verwacht de fietsindustrie een omzet van 1,2 miljard - een groei van maar liefst 25 procent! Ook de rest van de wereld heeft trouwens het licht gezien. Want wat is de eerste daad van een stad die meer toeristen wil trekken? Zo’n cool rijtje leenfietsen planten natuurlijk.

Om over de voordelen voor het milieu nog maar te zwijgen.

Er zijn ook steeds meer mensen die een fiets gebruiken om hun dromen te verwezenlijken. Zo ken ik iemand die het maffe plan had opgevat om vanaf de Mexicaanse grens dwars door Amerika naar Canada te rijden. En dat ook deed. Op een fiets. Omdat het kan.

'Ik voorspel dat Greta Thunberg dit jaar per fiets naar alle klimaatconferenties gaat. En dat onze Boyan een speciale waterfiets ontwikkelt om de oceanen nu écht op te schonen.'

Maar de kracht van de fiets gaat verder. Een paar jaar geleden maakten we voor Wilde Ganzen de campagne ‘Deze fiets redt levens!’ Door gezondheidswerkers in Kenia een fiets te geven, konden ze veel meer mensen bereiken. Inmiddels rijden er dagelijks zo’n 2.500 hulpverleners over de Keniaanse steppen. En die zullen ook in 2020 zorgen voor minder ziektes, minder moedersterfte, een gezondere samenleving en betere preventieve zorg. En dat allemaal dankzij een simpele fiets!

Wat dacht je trouwens van de fiets als fundraiser? Alpe d'Huzes, Alpentocht, Cycle for Dreams, Driebergentocht, Duchenne Heroes, Giro di Kika, Groot Verzet tegen Kanker, Homeride, Mountainbikeride, Rotterdam Businessride, Stelvio challenge, Tour du ALS, Tour for Life, Tour voor het Goede Doel, Ventoux3, Zuidasbusinessride. Duizenden mensen die ook dit jaar dankzij hun tweewieler grenzen verleggen, doelen realiseren en geld inzamelen.

Ik voorspel dat Greta Thunberg dit jaar per fiets naar alle klimaatconferenties gaat. En dat Onze Boyan een speciale waterfiets ontwikkelt om de oceanen nu écht op te schonen. Ja, jongeren en fietsen. Het gaat in 2020 vast goed komen met de wereld.

--

Dit artikel verscheen eerder in Vakblad fondsenwerving, jaargang 22, nummer 1, dat in januari 2020 uitkwam.
Meer over Jeroen Talens Greta Thunberg Vf 22-1 Boyan Slat Fietsen

Jeroen Talens

Columnist

Jeroen Talens is copywriter bij Happy Horizon Non-profit. Hij was vaste columnist van het Vakblad fondsenwerving van 2013 tot 2020.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close