Ondernemen volgens Isa Hoes en Medina Schuurman

Ondernemen

12 maart 2019

De oprichting van een stichting was lang de voor de hand liggende stap om een maatschappelijk probleem aan te pakken. Isa Hoes en Medina Schuurman kozen voor de social enterprise I’M en staan nu voor de zelfgekozen opdracht er een succes van te maken met als doel de overgang binnen drie jaar landelijk op de kaart te zetten.
Isa Hoes en Medina Schuurman tijdens hun show.
Isa Hoes en Medina Schuurman tijdens hun show.

door Jaap Zeekant

De ontwikkeling van social enterprises gaat verder dan de bekende Tony’s Chocolonely, al hebben ze met hun succes velen aan het denken gezet . Een belangrijk verschil tussen de social enterprise en de traditionele aanpak met een stichting, meestal bekend als goed doel, is dat daar vooral fondsenwerving wordt ingezet om de doelstellingsactiviteiten uit te kunnen voeren. Hoewel fondsenwerving ook een rol kan spelen bij een social enterprise, zeker in de beginfase, wordt in die rechtsvorm vooral gewerkt op basis van investeren. Uitgangspunt is een bedrijfsmatige aanpak waarbij de producten en diensten niet alleen dienstbaar zijn aan de maatschappelijke missie, maar ook de opbrengsten genereren om die missie mogelijk te maken. De omzet is ook een indicator voor het draagvlak. Het ondernemingsmodel is per definitie gericht op continuïteit. Het is gewoon een zakelijker manier om een maatschappelijke missie na te streven dan het traditionele goede doel.

Wordt lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ De digitale nieuwsbrief met o.a. vacatures en nieuws uit de sector

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in

Gerelateerde berichten

Advertentie

Jaap Zeekant

Hoofdredacteur Vakblad fondsenwerving

Jaap is hoofdredacteur van Vakblad fondsenwerving, waarvan hij – ruim twintig jaar geleden - ook oprichter is. Jaap heeft meer dan veertig jaar ervaring met alle facetten van de professionele fondsenwerving. Hij was nauw betrokken bij de oprichting van wat tegenwoordig Nederland Filantropieland is en Goede Doelen Nederland.